Arundhati Roy, 2002 efter att hon släppts ur Tihar fängelsert där hon avtjänat ett symboliskt straff på en dag för att ha trotsat domstolen. Foto: TT/ Manish Swarup

Tillbaka efter 20 år

Publicerad

Hennes första roman ”De små tingens gud” vann kritikernas hjärtan världen över, översattes till 40 språk och sålde i sex miljoner exemplar. Sedan blev det tyst, i alla fall skönlitterärt, men nästa år hon tillbaka med en ny efterlängtad roman.

1997 vann Arundhati Roy, född 1961, som den första indiska författaren, Bookerpriset för sin debutroman ”De små tingens gud”. I boken skildras provinsen Kerala ur tvillingarna Rahels och Esthas perspektiv. Med en icke-linjär berättarteknik, stor värme och perspektivbyten berättar hon om förbjuden kärlek i en kärlekslös omvärld där de små tingens gud då och då skänker ett ögonblick av njutning eller frid.

Romanen gjorde henne till en av Indiens mest kända författare och placerade Arundhati Roy mitt i kulturetablissemanget, i paneler bredvid Nobelpristagare som Nadine Gordimer och J.M. Coetzee.

Bytte fiktion mot aktivism

Efter debuten väntade många på fler skönlitterära alster från Roy men några sådana kom aldrig. Istället för att dikta blev hon en kontroversiell samhällsdebattör, politisk skribent och och aktivist, särskilt engagerad för ursprungsbefolkningars rättigheter, mot i-landsdominans, kapitalism och miljöförstöring. 2010 riskerade hon fängelse för upproriskhet efter att ha förnekat att Indien skulle ha rätt att styra över det konfliktdrabbade området Kashmir i nordvästra Indien.

Galna och onda själar

Men nästa år utkommer alltså en ny, efterlängtad andraroman med den engelska titeln ”The Ministry of Utmost Happiness”, rapporterar tidningen The Guardian. ”Jag är så glad att de galna själarna, och även de onda, äntligen hittat en plats i världen genom ”The Ministry of Utmost Happiness”, säger Arundhati Roy.

”Att ge ut denna bok är både ett nöje och en ära. Det här är något av det finaste vi läst den senaste tiden” säger förläggarna Simon Prosser och Meru Gokhale, förläggare på Penguin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.