Roy Andersson på filmfestivalen Venedig 2019. Foto: AFP/TT

Omvärldens filmkritiker positiva till Roy Anderssons nya film

Publicerad

Under tisdagskvällen var det dags för Roy Anderssons film ”Om det oändliga” att visas i Venedig. Inga stående ovationer i biosalongen, men väl ett roat och varmt mottagande av omvärldens kulturpress. Bland annat ger brittiska The guardian filmen en fyra i betyg.

För andra gången står Roy Andersson inför chansen att plocka hem en åtråvärd lejonstatyett i Venedig. Det var så sent som 2014 som hans En duva satt på en gren och funderade på tillvaron, blev första svenska film att ta hem det prestigefulla Guldlejonet.

När hans nya film, ”Om det oändliga”, under tisdagskvällen gick upp på Venedigs vita duk tycks reaktioner och recensioner från omvärldens kulturpress och filmkritiker definitivt vara av det positiva slaget.

Bland annat beskriver branschtidningen Variety filmen som ”kort, bitterljuv och utsökt ihopdiktad”. Brittiska The Guardian hakar på och kallar filmen ”udda och olik allt annat i tävlingen”, tidningens recensent ger också filmen en fyra i betyg.

Indiewire är riktigt positiva, och ger filmen sitt nära inpå högsta betyg, ett A-. Deras filmkritiker beskriver filmen bland annat enligt följande:

”Den är både kort och oändlig. Den är över på ett hjärtslag, samtidigt som det känns som att den hade kunnat pågå förevigt”.

Noah Baumbach en av konkurrenterna

I en intervju med Kulturnyheterna uttryckte Roy Andersson en slags ödmjuk tillförsikt när han beskrev sin känsla inför tävlingens avgörande.

– Det är väl inte så viktigt att få ett guldlejon till. Men jag tackar ju inte nej om det blir så. Filmen är iallafall jättefin, tycker jag. Jag förstår att den blivit uttagen, sade Roy Andersson.

De konkurrenter som Roy Andersson har att tampas med i festivalens huvudsektion är kanadensiske Atom Egoyan, japanske Hirokazu Kore-eda, franske Olivier Assayas, Noah Baumbach och James Gray från USA och som enda kvinna Haifaa al-Mansour från Saudiarabien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.