Roy Andersson i Venedig 2014: en svensk film vinner för första gången Guldlejonet Foto: TT

Roy Andersson tävlar igen i Venedig

Uppdaterad
Publicerad

Roy Andersson kommer än en gång att tävla om Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig. Förra gången var 2014 med En duva satt på en gren och funderade på tillvaron, som blev första svenska film att ta hem det prestigefulla priset .

”Venedig är världens äldsta filmfestival, det är en tradition som jag är stolt att ingå i. Det här är min sjätte långfilm, jag tror att det är den bästa”, säger Roy Andersson i ett pressmeddelande från Svenska Filminstitutet.

Ingmar Bergman belönades 1971 med Guldlejonet, men det var inte för en enskild film utan för hans samlade gärning. 

Första sedan vinnaren

Den nya filmen, som är Roy Anderssons första sedan guldlejonvinnaren 2014, heter Om oändligheten och får nu världspremiär på den prestigefulla filmfestivalen i september. Filmen beskrivs som en drömlik vandring, en kalejdoskopisk samling scener som spänner brett över historien och den mänskliga erfarenheten. 

”Jag vill betona skönheten i att vara människa, att vara levande, och för att visa det behövs en kontrast, att också visa den fula sidan”, säger Roy Andersson i pressmeddelandet.

Manlig dominans

Roy Anderssons konkurrenter i festivalens huvudsektion är kanadensiske Atom Egoyan,  japanske Hirokazu Kore-eda, franske Olivier Assayas , Noah Baumbach och James Gray från USA och som enda kvinna Haifaa al-Mansour från Saudiarabien. 

Även den svensk-rysk-italienska dokumentären Andrei Tarkovsky, A Cinema Prayer - regisserad av Andrej Tarkovskijs son, Andrej Tarkovskij Jr. - kommer att visas vid filmfestivalen i Venedig, uppger Svenska Filminstitutet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.