Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Roy Andersson vid årets filmfestival i Venedig. Foto: Joel C Ryan /TT

Roy Andersson vann Silverlejonet för bästa regi

Uppdaterad
Publicerad

Svenske filmregissören Roy Andersson tog hem Silverlejonet för bästa regi under lördagskvällen på filmfestivalen i Venedig. Han var tillsammans med 21 andra filmskapare med och tävlade om det prestigefyllda priset Guldlejonet för bästa film.

Under lördagskvällen gick årets prisutdelning av stapeln på filmfestivalen i Venedig. Den svenske filmregissören Roy Andersson var med och tävlade med filmen ”Om det oändliga” och hade chans att ta hem festivalens mest åtråvärda pris – Guldlejonet för bästa film.

Det blev inget Guldlejon för Andersson, men däremot vann den svenske regissören priset för bästa regi – Silverlejonet. Guldlejonet gick istället till filmen ”Joker”, i regi av Todd Philips.

Blev första svensk att vinna

Det är andra gången Roy Andersso får pris på Venedigfestivalen. 2014 blev han förste svensk att vinna det prestigefulla priset, Guldlejonet, med sin film ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”.

– Att vinna bästa Regissör i Venedig är otroligt hedrande, det är en väldig bekräftelse och ger energi, skriver Roy Andersson i ett sms till Kulturnyheterna.

– Nu skall filmen vidare till Torontos filmfestival, så vi är alla väldigt spända på hur filmen skall tas emot ute i världen. Men jag har en bra magkänsla, fortsätter han.

Under tisdagens presskonferens anlände den 76-årige Roy Andersson i rullstol och fick lyftas upp på scenen. Han ställde även in samtliga intervjuer med svensk press samma dag.

Orsaken, enligt TT, ska vara oerhört smärtsamma höftproblem.

Hård konkurrens

Totalt var det 21 regissörer som var med och tävlade om det prestigefulla priset.

Bland dessa sågs bland andra ”J'accuse” av Roman Polanski. Filmen tilldelades kritikernas pris på årets filmfestival och var favorittippad att vinna Guldlejonet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Andra filmer som också slogs om priset var ”No.7 Cherry Lane” av Yonfan, ”Ad astra” av James Gray och ”Joker” av Todd Phillips – som alltså vann priset.

Två kvinnliga tävlanden

Endast två av de 21 filmarna som var med och tävlade i år hade kvinnliga regissörer.

2018 antog filmfestivalen i Venedig en plan för att öka jämställdheten eftersom den tidigare kritiserats för bristen på kvinnliga filmskapare bland de tävlande.

– Filmen hade premiär i september 2019.

– Den kompletterar den tidigare trilogin ”Sånger från andra våningen”, ”Du levande” och ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”.

– Filmen är 76 minuter lång.

– Den har tagit fem år att göra,  samtidigt som det då och då har spritts rykten om att Andersson inte mått bra.

Källa: SVT / TT

– Hans långfilmskarriär startade 1970 med filmen ”En kärlekshistoria”.

– 1975 kom ”Giliap” med Mona Seilitz och Tommy Berggren i huvudrollerna.

– År 2000 hade den kritikerrosade filmen ”Sånger från andra våningen” premiär på filmfestivalen i Cannes där den vann juryns specialpris.

– 2007 hade filmen ”Du levande” premiär, även denna under Cannes Filmfestival.

– 2014 tilldelades filmen ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” det prestigefyllda Guldlejonet vid filmfestivalen i Venedig och därmed blev Roy Andersson förste svensk att vinna priset..

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer