Komikern, skådespelaren och programledaren Russel Brand. Foto: Wikimedia Commons

Russel Brand uppmanar: ”Gå inte och rösta!”

Uppdaterad
Publicerad

Fredagens stora nätsnackis är den brittiske komikern Russel Brands ilskna uppmaning till revolution.

Det var i onsdagens tv-intervju med BBC Newsnights Jeremy Paxman som komikern berättade att han aldrig har röstat, och att han aldrig tänker göra det.

Den rutinerade tv-journalisten blir uppenbart upprörd, och Russel Brand – som har gjort sig känd för att ta över intervjuer helt och hållet – förklarar livligt och argt varför.

”Lögner och svek från makten”

Brand menar bland annat att Storbritanniens politiska system har skapat en underklass som man ignorerar, och att politiker bara bryr sig om att serva företag.

Dessutom säger komikern att dagens demokratiskt valda ledare blundar för verkligt viktiga frågor, som miljöförstöring och klassklyftor. Han uppmanar andra att också strunta i att gå och rösta.

– Jag avstår inte från att rösta på grund av viljelöshet. Jag låter bli på grund av total likgiltighet, olust och utmattning efter alla de lögner, svek och bedrägerier från den politiska makten som har pågått genom generationer. Att rösta funkar inte, säger komikern till BBC.

Tog över politisk tidning

När BBC-journalisten frågar om Russel Brand efterlyser en revolution, är svaret ja. Brand vill se ett helt nytt system, som grundar sig på en omfördelning av rikedom och resurser.

Intervjun bokades in eftersom Russel Brand denna vecka har tagit över den politiska tidskriften New Statesman som gästredaktör och skrivit en längre artikel på tema: revolution.

Sedan BBC lade upp hela intervjun på Youtube, har den i skrivande stund fått nära tre miljoner klick.

”Överväldigad och rörd”

I sociala medier har intervjun spridits som ett virus, ihop med hyllningar av komikerns uttalanden. Bland kulturnamnen som sprider budskapet finns sångerskan Kate Nash, som skriver: ”Jag känner mig överväldigad och rörd av det här”.

Svenska redaktören Parisa Amiri skriver: ”En explosiv Russel Brand vs nedlåtande, konservativ BBC-britt gjorde min dag”, och hiphop-managern Christian Clancy twittrar: ”Oavsett om du gillar Russel Brand eller ej så är det här helt jävla fantastiskt”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer