En rysk konstnär riskerar att dömas till tio års fängelse efter att ha satt upp lappar som fördömer den ryska invasionen. Foto: AP/TT

Rysk konstnär riskerar fängelse för lapp-protest

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska konstnären Alexandra Skotjilenko riskerar upp till tio års fängelse efter att ha ersatt prislappar med protestmeddelanden mot den ryska invasionen av Ukraina, skriver The Guardian.

Skotjilenko hade ersatt prislapparna i en av matvarukedjan Perekrestoks affärer i S:t Petersburg med lappar där hon fördömde det ryska anfallet mot den ukrainska staden Mariupol.

Hon riskerar att dömas upp till tio års fängelse, enligt den lagstiftning mot ”medvetet spridande av falsk information” som i början av mars antogs av det ryska underhuset.

Alexandra Skotjilenkos aktion ingår i den våg av protester som de senaste veckorna genomförts på olika platser i Ryssland, där lappar med kritik mot den ryska invasionen av Ukraina satts upp i affärer eller på offentliga platser.

Aktionen startades genom ett initiativ på den ryska plattformen Telegram, där prenumeranterna uppmanas att sprida information om det pågående kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.