Dirigenten Valerij Gergiev. Foto: TT

Stjärndirigenten Gergiev får sparken i München

Uppdaterad
Publicerad

Konserthus världen över stoppar samarbeten med artister och institutioner som uttrycker sitt stöd för Vladimir Putin. Dirigenten Valerij Gergiev är en av av de som portats på flera håll.

Under tisdagen meddelade Münchenfilharmonikerna att Gergiev får sparken från sin chefspost. 

Operan Metropolitan i New York har länge anställt ryska sångare och även samarbetat med Bolsjojteatern i Moskva. Generaldirektören Peter Gelb säger nu i en video att Metropolitan är skyldiga att visa sitt stöd för folket i Ukraina, skriver New York Times.

”Vi tror starkt på den varma vänskap och det kulturella utbyte som länge har existerat mellan artister och konstnärliga institutioner i Ryssland och USA men kan inte längre samarbeta med artister och institutioner som stödjer Putin eller som får stöd från honom”, säger Peter Gelb i videon.

Han säger också att den nya policyn gäller tills dess att invasionen och dödandet har stoppats och ordningen återupprättats.

Utöver Gergiev tyder mycket på att Metropolitan avbryter samarbetet med stjärnsopranen Anna Netrebko, erfar New York Times.

Sångerskan har vid upprepade tillfällen uttalat stöd för president Putin. Dels genom att stötta honom i valkampanjer, dels genom uttalanden i media. 2012 sade hon i en intervju att hon beundrar hans ”starka, manliga energi”.

Under lördagen skrev Anna Netrebko ett inlägg på Instagram där hon sade sig vara motståndare till kriget. Samtidigt lade hon till:

”Att tvinga konstnärer, eller någon offentlig person, att uttrycka sina politiska åsikter offentligt och att fördöma sitt hemland är inte rätt.”

Gergiev portas från Östersjöfestivalen

Den ryske dirigenten Valerij Gergiev stoppades i förra veckan från att dirigera Wienerfilharmonikerna i Carnegie Hall och under tisdagen sparkades han med omedelbar verkan från sin roll som chef över filharmonikerna i tyska München.

Beskedet lämnades på av stadens borgmästare Dieter Reiter, och anledningen är att Gergiev inte har fördömt det pågående kriget i Ukraina.

Under helgen valde Valerij Gergievs manager, Marcus Fersler, att säga upp sig. Enligt The Guardian har Marcus Fersler sagt att han inte längre kan jobba för ”den störste nu levande dirigenten”på grund av Rysslands attack mot Ukraina.

I Sverige har Berwaldhallen portat Valerij Gergiev från sin årliga Östersjöfestival. Anledningen är att den världsberömde dirigenten under flera tillfällen uttalat sitt stöd för president Vladimir Putin.

– Nu när Ryssland startat ett krig genom att invadera Ukraina så ser vi inte längre att det är möjligt att fortsätta samarbetet med Gergiev, säger Staffan Becker, konserthuschef på Berwaldhallen till Kulturnyheterna.

Gergiev har under flera år varit en central figur på festivalen, något som väckt återkommande kritik. Östersjöfestivalens ledning har tidigare sagt att man inte ägnar sig åt ”åsiktsregistrering” och framhållit att man samtidigt bjudit in ukrainska artister för att ”balansera upp”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.