Ökad press på ryska oppositionen i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Ryska myndigheter har blockerat en hemsida som tillhör oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, samt 48 andra sajter som har kopplingar till Navalnyjs anti-korruptionsstiftelse FBK. Enligt utrikesreporter Carl Fridh Kleberg är detta ett ytterligare exempel på en press på oppositionen.

På senare tid har ryska myndigheter pressat journalister och aktivister via internet och sociala medier. Till exempel har de velat hindra Youtube från att släppa fram oppositionella röster.

– När man nu vänder sig, inte bara till medier och grupper i Ryssland, utan också internationella sociala medier – där kommer väldigt mycket att avgöras nu. Det har varit i princip de sista kanalerna som fortfarande varit tillgängliga för de oppositionella grupperna, säger utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.