Hör Ryska Manizha om hatet från egna hemlandet. Foto: SVT

Ryska sångerskan om reaktionerna: ”Gör ont ibland”

Uppdaterad
Publicerad

Manizha Sangin representerar Ryssland i årets Eurovision Song Contest. I bidraget ”Russian Woman” gör hon upp med kvinnliga stereotyper, något som skapat debatt i hemlandet.

– Jag sjunger om starka kvinnor, säger hon till SVT Nyheter.

Manizha Sangin, född i Tajikistan men boende i Ryssland, är öppen med sitt politiska engagemang för flyktingar, kvinnor och hbtq-personer. I sin Eurovisionlåt markerar hon mot sexism och uppmanar kvinnor frigöra sig från traditionella könsroller.

I sitt framträdande kastar Manizha Sangin symboliskt av sig en stor traditionell kvinnoklädsel.

Eurovision song contest 2021

– När jag kliver ut ur dräkten på scen visar jag dem: Kom igen tjejer, lämna stereotyperna bakom dig! säger Manizha Sangin.

Har fått kritik

Att låten valdes ut som Rysslands bidrag har bland annat kritiserats av talmannen i det ryska parlamentet som kallat låttexten för ”nonsens”. En rad konservativa organisationer och tidningar har också reagerat starkt på texten, som de menar kränker kvinnor och manar till manshat.

– Tyvärr kommer fortfarande de här konstiga kommentarerna om min nationalitet, om att jag som kvinna inte borde sjunga på det här viset, se ut så här och så vidare, säger Manizha Sangin.

– Det gör ont ibland.

Framförs på ryska

Att bidraget framförs delvis på ryska har också väckt debatt i Ryssland.

– Alla sa att jag inte skulle komma till final, att ingen skulle förstå mig. Men jag älskar känslan att folk förstår mig så pass mycket utan ord. Känslor och kärlek är de största sakerna i livet.

Hör Manizha Sangin berätta mer om Ryssland bidrag i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2021

Mer i ämnet