Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den samiske konstnären Anders Sunna berättar om sin medverkan på Venedigbiennalen 2022. Foto: SVT

Sápmi tar över den nordiska paviljongen vid konstbiennalen i Venedig 2022

Uppdaterad
Publicerad

De samiska konstnärerna Anders Sunna, Pauliina Feodoroff och Máret Ánne Sara kommer att representera Sápmi under den internationella konstbiennalen i Venedig 2022.

Office for Contemporary art i Norge (OCA) har huvudansvaret över utställningarna i den nordiska paviljongen under konstbiennalen i Venedig 2022.

– Det är ett historiskt ögonblick, då det är första gången som den nordiska paviljongen under konstbiennalen i Venedig enbart kommer att representeras av samiska konstnärer och första gången som det samiska folket erkänns som en nation i den internationella konstvärlden, säger Katya García-Antón, direktör för Office for Contemporary art i Norge (OCA).

”Har en kamplust”

De samiska konstnärerna som ska representera Sápmi är Pauliina Feodoroff från Keväjärvi i norra Finland, Máret Ánne Sara från Kautokeino i Nordnorge samt Anders Sunna från Kieksiäisvaara utanför Pajala i Norrbotten. Sunna menar att det är en viktig och stor konstnärlig händelse att få vara med om.

 – Det är viktigt att Sápmi blir mer synligt och att samerna stärks som ett urfolk och att omvärlden också känner till mer om oss. Alla tre har vi den här kamplusten, att inte backa tillbaka, utan verkligen ge allt man har och står upp för sina åsikter, säger Anders Sunna.

Symbolisk vändning

Genom att utse dessa samiska konstnärer för den nordiska paviljongen vill man fokusera på den samiska rättigheten till självbestämmande och framhäva konstnärernas förhållande till Sápmi. Direktören för OCA, Katya García-Antón, menar att det är en symbolisk vändning av kolonialpolitiken som under lång tid försökt radera samisk och andra urfolks rätt till sin kultur, markrättigheter och självbestämmande.

– Under dessa utmanande tider är det viktigt att lyfta urfolkens sätt att relatera till miljön och varandra, säger Katya García-Antón.

OCA – Office for Contemporary art i Norge är en ideell stiftelse som skapades 2001 av de norska kultur- och utrikesministerierna. Syftet är att främja dialog mellan konstutövare i Norge, inklusive Sápmi, och den internationella konstscenen och stödja konstnärer i Norge i deras aktiviteter runt om i världen.

Biennalen som vanligtvis äger rum vart annat år skulle enligt planen ha anordnats 2021, men har på grund av coronapandemin skjutits upp ett år. Den 59:e internationella konstbiennalen i Venedig hålls därför under april till november 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer