Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson för S, riktar kritik mot en debattartikel undertecknad av bland andra Aron Emilsson, kulturpolitisk talesperson för SD. Foto: Sveriges riksdag

SD vill granska public service-journalister

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill reformera och minska public service. I en debattartikel föreslår partiet en hopslagning av de tre public service-bolagen. De vill även införa ett vetenskapsråd som ska granska journalistiken. Socialdemokraterna är kritiska mot förslaget.
– De vill styra innehållet, säger partiets kulturpolitiske talesperson Lawen Redar.

I går skrev fyra företrädare för SD i en debattartikel i Dagens Nyheter att public service behöver göras om:

”En onyanserad och osaklig nyhetsrapportering, vänsterslagsida inom kulturutbudet och en oförmåga att belysa samhällsutvecklingen har snarare varit regel än undantag.”

SD vill slå ihop dagens tre public service-bolag till ett. De vill inrätta ett vetenskapsråd som ska faktagranska det journalisterna skriver samt göra verksamheten mer kostnadseffektiv.

”Politisk strategi från SD”

Socialdemokraterna vänder sig emot SD:s kritik av public service.

– Det är en politisk strategi från SD som vill skapa misstro mot public service-bolagen. Man menar att public service inte förhåller sig sakligt och opartiskt, vilket inte stämmer. Tittar man på Granskningsnämndens ärenden kan man se att ytterst få fällningar har handlat om osaklighet eller opartiskhet, säger Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Vad reagerar ni på i debattartikeln?

– De vill styra innehållet. Vi reagerar på förslaget om ett vetenskapsråd som ska granska sakligheten och fakta i det journalister skriver. Det är en väldigt allvarlig attack på den fria journalistiken, säger Lawen Redar som menar att public service behöver finnas kvar i nuvarande form:

– Vi ska ha ett medieutbud som är oberoende reklamfinansiering och politisk styrning. Det är särskilt viktigt när man i dag kan betala för att få vissa nyheter, vinklade nyheter. På varje mediemarknad där man har ett public service är tilliten till media stark, säger Lawen Redar.

Kulturnyheterna har sökt SD för en kommentar på kritiken från Socialdemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer