Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se några av de minnesvärda ögonblicken genom åren. Foto: SVT

Så ändrar SVT jultraditionen – flyttar Kalle

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1960 har SVT visat Kalle Anka klockan 15.00 på julafton. Nu ändras tablån – för att göra mer plats åt julvärden Tareq Taylors ljuständning.

Klockan 15.00 har varit en helig tid för Kalle Anka-älskare i mer än 60 år. Men nu förskjuts tablån med fem minuter – i stället inleds klockslaget med Tareq Taylor i rutan.

– Vi startar med julvärden klockan 15 i stället, eftersom många slår på tv:n klockan 15 och då missar man ljuständningen, säger Eva Larsson, projektledare för sändningen.

Det är alltså 15.05 som det tecknade programmet drar igång i stället.

– Julvärden har blivit lika uppskattad som Kalle Anka, det har blivit lika viktigt för många tittare, så vi vill ge så många som möjligt möjligheten att se ljuständningen, säger Eva Larsson.

Förändringar i det populära julprogrammet har ofta skapat reaktioner, men Eva Larsson tror att de flesta tar den fem minuter långa förskjutningen med ro.

– Jag tror att de flesta reaktioner kommer att vara positiva. Många som tidigare har missat ljuständningen kommer inte att göra det. Skulle det bli någonting negativt får vi ta det då, men jag har svårt att se att det skulle vara någonting negativt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer