Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
-Han är väldigt skicklig vad gäller att föra fram sitt budskap och att paketera sin politik, säger SVT:s Latinamerika-korrespondent Tigran Feiler. Se mer i videon. Foto: AP/SVT/Oscar Fries

Så använder president Bukele sociala medier för att locka väljare

Uppdaterad
Publicerad

Den sittande presidenten Nayib Bukele vann söndagens presidentval i El Salvador med stor marginal – han beräknas ha fått över 85 procent av rösterna. En del av framgångsreceptet är Bukeles och partiet Nya ideers användning av sociala medier och den hårda kontroll de har över vad som händer i landet.

Nayib Bukele har profilerat sig som en modern ledare, en man av folket, som till exempel infört bitcoin som betalningsmedel. Under sin regeringstid har han drastiskt lyckats minska den organiserade brottsligheten i landet och på så vis vunnit folkets stöd.

– Bukele är en av de absolut främsta representanterna för en ny typ av politiker som är väldigt skickliga på kommunikation och kan styra den bild som sprids av den egna regeringen, säger SVT:s Latinamerika-korrespondent Tigran Feiler.

Begränsat pressfriheten

Samtidigt kritiseras Bukele för att bryta mot rättsstatens principer, genom att till exempel fängsla oskyldiga och inskränka pressfriheten. Journalister som granskat regeringen har trakasserats och flera har tvingats lämna landet. Bukele låter sig inte heller intervjuas av etablerade medier.

Han har utvecklat en kommunikationsaparat som stänger ute kritiska budskap. Regeringen har till exempel anlitat tidigare journalister för att producera regeringsvänligt innehåll och använt sig av trollfabriker för att sprida desinformation och trakassera kritiker.

– Bukele ser inte på journalister som legitima aktörer som ställer kritiska frågor, utan som en del av det gamla etablissemanget som är emot statens intressen. Den oberoende webbsidan El Faro har till exempel blivit en tydlig måltavla för Bukele som gjort det omöjligt för de att verka som journalister i landet.

Använder sociala medier

Bukele använder istället sociala medier och ett nätverk av lojala influerare för att föra ut sin politik. Flera youtubers har slutit upp bakom presidenten. För influerare innebär stödet till Bukele en möjlighet att tjäna tiotusentals dollar i månaden.

– Många politiker reser till El Salvador för att inspireras av den modell som Bukele står för. Dels vad gäller den framgångsrika strategin för att krossa den organiserade brottsligheten, dels för att lära sig om kommunikation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.