”Man kan säga att redpillrörelsen är en del av 'manosfären'” Foto: Matrix/Warner Bros

Så blev Matrix röda piller en del av mansrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

I trailern till den fjärde Matrix-filmen syns en mängd blåa piller. I sista bilden dyker det röda pillret slutligen upp. Men de senaste tio åren har filmens ikoniska sväljtablett förknippats med något helt annat än Keanu Reeves beslutsångest.

Man kan inte få förklarat för sig vad ”The Matrix” är för något. Man måste se det med egna ögon.

”Tar du det blå pillret är berättelsen slut. Du vaknar i din säng och tror vad du vill tro. Tar du det röda pillret stannar du kvar i Underlandet och så visar jag hur djupt kaninhålet är. Allt jag erbjuder är sanningen.” Så säger rollfiguren Morpheus (Laurence Fishburne) i The Matrix (1999) mest berömda scen.

Svarta piller för incels

Men i början av tiotalet startades underforumet The red pill på forumet Reddit och det röda pillret började förknippas med något annat än filmen.

– Man kan säga att redpillrörelsen är en del av ”manosfären”, säger Hugo Ewald, faktaredaktör på Dagens Nyheter.

– Metaforen började användas frekvent inom rörelsen som ett sätt att beskriva att om man tar det röda pillret erkänner man att män är diskriminerade. Tar man det blå pillret fortsätter man leva under samhällets dominerade syn att det är kvinnor som är diskriminerade.

Hugo Ewald, som under en längre tid bevakat nätforum som Reddit, berättar att begreppet vidgas. Delar av incelrörelsen har börjat prata om ”black pill” – att man insett att det inte räcker med att ”se sanningen” utan att det bara är att ge upp när det gäller kvinnor.

Regissörerna har kommit ut som trans

Filmens regissörer, syskonen Wachowski, har sedan de första tre filmerna släpptes båda kommit ut som transkvinnor och verkar föga roade av hur pillret kommit att användas.

Lilly Wachowski har sagt att filmerna är en metafor för att leva som transperson. Hon har även bett Elon Musk och Ivanka Trump dra åt helvete när de meddelat på Twitter att de ”tagit det röda pillret”.

– Det är ju den stora ironin, att de beskrivit det som en metafor för transupplevelsen. Men jag tror att begreppet i dag är så frikopplat från Matrixfilmerna att det har blivit en del av mansrörelsernas vokabulär, säger Hugo Ewald.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.