Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christian Krig startade sajten ”Håkan Helstöld”. Foto: SVT/Adam Ihse/TT

Han avslöjade Håkan Hellströms ”lånade” musik: ”Kallades idiot”

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Hellström har sedan solodebuten älskats av många, men också irriterat musikälskande svenskar. Christian Krig var tidigt ute med att avslöja artistens lån från andra låtar, som han redovisade på sajten ”Håkan Helstöld”.
– Det var aldrig min intention att göra honom illa, säger han.

Redan när hans första skiva, ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”, släpptes år 2000 talades det om likheterna med The Smiths och Morrisseys musik. Två år senare fick han dra tillbaka singeln ”Kom igen Lena” då den brittiske kompositören Andrew Lloyd Webber menade att  b-sidan ”När jag ser framåt” hade uppenbara likheter med hans låt ”Pie Jesus”.

En av dem som irriterade sig på de många referenserna var Håkan Hellström-fanet Christian Krig som 2004 startade sajten ”Håkan Helstöld”. Han och sajtens besökare listade tillsammans Håkan Hellströms textlån och sajten kom att innehålla över hundra exempel på mer eller mindre tydliga referenser till andra artisters låtar.

– Dels tyckte jag att det var roligt att dela med mig av de exempel jag hade hittat. Jag var nog också lite irriterad och tyckte att han kanske kunde ha varit lite öppnare med vilka artister han lånade av, säger Christian Krig.

Blev kontaktad av Håkan Hellström

Till en början var det några få personer som hittade till sidan men efter att en stor sajt delade länken till ”Håkan Helstöld” exploderade besökarantalet och ”låtstölderna” blev omskrivna i kvällstidningarna och ett ämne för debatt.

– Det blev väldigt negativa diskussioner. Dels från Håkans mest inbitna fans som tyckte att jag var en idiot dels var det många som kanske inte gillade Håkan så mycket som tyckte att det var jättebra att vi satte dit ”den falsksjungande saten”. Och det var aldrig min intention att göra honom illa.

Debatten ledde till att Håkan Hellström kontaktade Christian och bad honom lägga ner sajten.

– Han beskrev hur sidan hade påverkat honom och framförallt de diskussioner som blev i tidningarna och då bestämde jag att det inte riktigt var värt det.

Mer förlåtande inställning till lånen nu

Sajten lades ner 2005, men diskussionen kring Håkan Hellströms referenser till annan musik pågår fortfarande, både på internetforum och i media, till exempel i Resumé.  

Christian Krig berättar att han numer har en mer förlåtande inställning till Håkan Hellströms lån.

– Då tänkte jag nog att han satt hemma och skrev sina texter och hoppades att ingen skulle upptäcka de här lånen. Nu tänker jag snarare att han nog hoppades att nån skulle hitta dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer