• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Konstnärslön är en livslång inkomstgaranti som infördes 1964 och ska främja fri kultur. Foto: SVT

Så fungerar ”konstnärslön”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas granskning visar att framgångsrika kulturskapare får kulturbidrag trots att de har god ekonomi och i vissa fall gör miljonvinst i sina bolag. Det rör sig om statlig inkomstgaranti för konstnärer, i folkmun känt som konstnärslön.

Sedan 2010 kan inga nya personer tilldelas statlig inkomstgaranti, men ännu har 103 särskilt utvalda konstnärer rätt till stödet varje månad livet ut, förutsatt att de har försörjningssvårigheter. De senaste tre åren har staten betalat ut runt 38 miljoner kronor i statlig inkomstgaranti.

De pengar som frigörs från systemet, och alltså inte delas ut, ska istället överföras till långtidsstipendier för yrkesverksamma konstnärer.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konstnärslönerna

Mer i ämnet