Vänner. Foto: FLT/TT

Så gick karriären för stjärnorna efter Vänner

Uppdaterad
Publicerad

I skarven mellan 90- och 00-tal var de sex skådespelarna i Vänner hetast i Hollywoods tv-fabrik. Men att fortsätta en skådespelarkarriär efter att i tio år gjort sig känd för en enda roll är en svår konst. Så här gick det för dem.

Joey / Matt LeBlanc var med serien Joey den enda av vännerna som fick en spin off. Kritikerna dömde ut den direkt, men tittarsiffrorna var tillräckliga för att NBC skulle ge den två säsonger.

Bättre gick det i serien Episodes några år senare där LeBlanc spelar en fiktiv version av sig själv.

Matt LeBlanc Foto: TT

Numera är han en av programledarna i det brittiska bilprogrammet Top Gear. Kuriosa: han spelar ung tatuerad snygging i Tom Pettys video In to the great wide open 1991.

Tv-reporter i Scream

Monica / Corteney Cox var den som hade mest framgång på vita duken av de sex vännerna under seriens gång, framförallt med rollen som tv-reportern Gale Weathers i Was Cravens Scream-filmer. Men förutom att upprepa just den rollen 2011 i Scream 4 har hon inte gjort några större filmroller efter Vänner.

Hon spelade huvudrollen i någotsånär uppskattade serien Cougar Town som gick i sex säsonger mellan 2009-2015.

Courteney Cox Foto: TT

Kuriosa: Hon spelar den unga tjejen som dansar med Bruce Springsteen på scenen i slutet av videon till Dancing in the dark från 1984.

Ross / David Schwimmer hade innan Vänner haft småroller i otaliga populära tv-serier. På spaning i New York, Lagens änglar, Blossom och En härlig tid till exempel.

Under seriens gång gjorde han även några större filmroller i romcom-facket och spelade även i den kritikerrosade miniserien Band of Brothers 2001.

Ross succé som giraff

Han har en roll i Steven Soderbergs film the Laundromat som nyss tävlade om Guldlejonet i Venedig, men största succén efter Vänner är rösten som den hypokondriske giraffen Melman i Madagaskar-filmerna.

David Schwimmer Foto: TT

Kuriosa: Spelade patient i ett avsnitt av Police squad 1982, tv-serien som föregick Nakna pistolen-filmerna.

Chandler / Matthew Perry Gjorde den framgångsrika Oss torpeder emellan mot Bruce Willis 2000 och en ganska framgångsrik uppföljare till den 2004, samma år som Vänner avslutades. Många spådde en hyfsad framtid i Hollywoods knasfack för Perry.

Men i stället hoppade han på Vita huset-skaparen Aaron Sorkins projekt Studio 60 on the sunset strip. Den hyllades av kritikerna men tittarna svek och serien lades ned 2007 efter bara en säsong.

Matthew Perry Foto: TT

Kuriosa: Spelade populär och sportig highschool-kille i ett avsnitt av Beverly Hills 1991.

Rachel / Jennifer Aniston är den som gjort sig störst namn i Hollywood efter seriens slut. Nästan uteslutande typecastad i romantiska komedier som …och så kom Polly, Bruce den allsmäktige, Marley och jag och The Bounty Hunter med flera.

På senare år även några mer utsvävande och galna rollfigurer, som i Familjetrippen och Horrible bosses.

Jennifer Aniston Foto: TT

Kuriosa: Har liksom kollegan Matt LeBlanc varit med i en Tom Petty-video. I videon till Walls från 1996 spelar hon kvinna i flätor vid bur.

Phoebe / Lisa Kudrow spelade i Hollywoodsuccéerna Analysera mera och Analysera ännu mera samtidigt som hon gjorde Vänner. Men några fler filmer med motspelare av kalibern Robert DeNiro har det inte blivit.

Däremot har hon gjort HBO-serien The Comeback, vars andra säsong kom 2014 och som hyllades av kritikerna.

Spelat i BoJack Horseman

Hon har också gjort rösten åt Wanda Pierce i den populära animerade serien BoJack Horseman.

Lisa Kudrow Foto: TT

Kurisa: Spelade rollen som Ursula Buffay i den populära serien Galen i dig innan hon landade rollen i Vänner och fortsatte sen att spela dem, i båda serierna samtidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.