Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kulturjournalisten Caroline Hainer om hur indiefilmen Sound of Freedom oväntat stigit upp på biotoppen och skapat kontroverser i USA.

Så hamnade en kristen action-film om barntrafficking på USA:s biotopplista

Uppdaterad
Publicerad

Actionfilmen Sound of freedom har skapat rubriker i USA, efter att den, en indiefilm från ett kristet bolag delvis finansierad av donationer, gick in på amerikanska biotoppen häromveckan. Filmen sägs vara baserad på en verklig historia om aktivisten Tim Ballard och hans organisation som räddar barn från sex-trafficking. Men även om Tim Ballard finns på riktigt så har hans verksamhet och kopplingar till konspirationsteorier ifrågasatts.

”Sound of freedom” nådde tredjeplatsen på USA:s biotopp efter premiären 4 juli, endast passerad av storfilmerna ”Insidious: the red door” och den senaste ”Indiana Jones”. Bakom filmen finns bolaget Angel studios, med fokus på kristet innehåll.

Filmen handlar om den verkliga personen Tim Ballard, en aktivist som grundat organisationen ”Operation underground railroad”, vars syfte är att rädda barn från sex-trafficking.

Kopplas till QAnon

– Han säger sig själv ha räddat väldigt många barn, men hans metoder är ifrågsatta och även resultaten. Man anser att de är grovt överskattade och påhittade till och med, säger Caroline Hainer, kulturjournalist.

Skådespelaren som spelar Tim Ballard, Jim Caviezel, har också omsusats av kontroverser. Han är mest känd för att ha spelat Jesus i Mel Gibson-filmen ”The Passion of the Christ”. Men han har också medverkat som talare på ett QAnon-event 2021, och i flera sammanhang spridit idén om en mäktig sammanslutning av pedofiler.

– Han sprider dessa konspirationsteorier både som privatperson och i samband med filmen, säger Caroline Hainer.

Höga publiksiffror

Sound of Freedom har sedan premiären spelat in över 41 miljoner dollar, vilket är höga siffror för en indiefilm delvis finansierad av donationer.

– Man har haft ett system som gjort att man kan betala för biljetter även om man inte ser filmen där och då, säger Caroline Hainer.

Publiken har uppmanats av filmbolaget att köpa ytterligare biljetter efter att man sett filmen, för att ge fler möjlighet att se den. Filmen har också fått mycket uppmärksamhet via stora högerprofiler – som ex-president Donald Trump och den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan B Peterson.

Såväl Tim Ballard som Jim Caviezel och produktionsbolaget Angel Studios menar själva att filmen inte har någonting med QAnon att göra, och att de inte ens kände till teorin när filmen spelades in.

Det här är QAnon

QAnon är en konspirationsteori som främst spridits via internetforum, och som uppmärksammades stort när dess anhängare deltog i stormningen av USA:s kongress i januari 2021.

Grundtesen är att det finns en grupp av satanister och pedofiler inom eliten, som infiltrerar och styr alltifrån media, till politiker inom det demokratiska partiet i USA och Hollywood.

Det finns flera andra konspirationsteorier som är vanliga inom den löst sammanslutna rörelsen, som att eliten torterar eller mördar barn för att utvinna ett ämne ur barnens blod. Detta för att förlänga sitt eget liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.