Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan du göra allt bättre med musik – Peter Gabriel i ny bok Foto: TT/Wikimedia commons

Så kan du göra allt bättre med musik – Peter Gabriel i ny bok

Uppdaterad
Publicerad

Kan man göra allting bättre med musik? Ja, om du frågar Peter Gabriel och hans dotter Anna Gabriel som driver projektet Reverberation. De arbetar för att öka medvetenheten kring hur musik kan hjälpa oss att må bättre och prestera på topp och har släppt en bok om hur vår hjärna påverkas av musik.

– Jag har alltid känt musikens kraft. Med en pappa som är musiker och en make som också är musiker så har musik alltid varit en del av mitt liv, säger Anna Gabriel.

Hon och hennes pappa Peter Gabriel driver tillsammans med producenten Michael Hermann mediastudion Reverberation. De ligger bakom idén till boken ”Reverberation – gör allt bättre med musik”. Boken har skrivits av Keith Blanchard med förord av Peter Gabriel.

Världens mest avslappnande låt

Boken grundar sig i forskning kring hur musik formar våra tankar, känslor och upplevelser. Ett stort antal neuroforskare och artister som Hans Zimmer, David Byrne, Mick Fleetwood och Questlove medverkar i boken som fungerar som en handbok i hur man kan använda musik för att förbättra sitt liv inom en rad områden.

Den som känner sig orolig eller har svårt att sova kan testa låten ”Weightless” av Marconi Union, som enligt en studie är världens mest avslappnade låt.

– Jag började spela den för mina barn vid läggdags och de slocknar så mycket snabbare. Genialt!, säger Anna Gabriel.

Arg musik när du är arg

Är det istället fokus på jobbet som saknas så kan tv-spelsmusik vara det som behövs i lurarna. Det kan vara effektivt eftersom den har skapats som bakgrundsmusik till problemlösning och koncentrationskrävande uppgifter.

Musik kan också användas som ett verktyg för att reglera emotioner, en metod som används inom musikterapi.

– Om du är arg så ska du sätta musik som matchar din känsla och sen långsamt gå över till lugnare musik, säger Anna Gabriel.

Boken ger också handfasta råd kring vilken musik som kan bidra till ett bättre sexliv. Musik som går i 80 bpm är perfekt för intima stunder, men ska det gå lite snabbare så rekommenderas låtar i runt 130 bpm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.