Foto: TT

Så märks covidkaoset i etern – ”Ut ur studion”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet smittade av coronaviruset ökar nu kraftigt med drygt 97 000 nya fall sedan i fredags, enligt Folkhälsomyndigheten. Risk för smitta, karantän eller bekräftad covid-19 leder till att några av radio- och tv-programledarna skickas hem och byts ut.

Programledaren David Druid kördes under morgonen ut ur studion, mitt under pågående sändning av Morgonpasset i P3. Det var efter att han fått besked om att han varit i kontakt med en person som nu testat positivt för covid- 19 som han omedelbart fick lämna sändningen. 

Detta bekräftades av programledaren Linnea Wikblad efter en låtpaus. 

– Det som hände nu är att vi precis fick reda på att David blivit exponerad för covid och då är reglerna: Ut. Ut ur den här studion, sade Wikblad i sändningen. 

Även i SVT:s Aktuellt gör pandemin sitt avtryck i form av sjukfrånvaro. Under gårdagens sändning ersattes en av programledarna av Kulturnyheternas programledare Kristofer Lundström.

– Sjukfrånvarosiffrorna är just nu alltså skyhöga, jag är själv inkallad här som programledare eftersom en programledare sitter i karantän, sade Lundström under Aktuelltsändningen.

Ett annat exempel är TV4:s gala Tillsammans mot cancer där ett flertal kändisar fick ställa in och bytas ut på grund av sjukdom. Bland andra Cherrie, Oscar Zia och Pär Lärnström testade positivt inför evenemanget som sändes 10 januari. Något de bekräftat via sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.