Tv-profilen Arnse Weise är död 89 år gammal, meddelar hans son Andreas Weise. Foto: SVT Bild

Så minns kollegorna Arne Weise

Uppdaterad
Publicerad

Arne Weise var en av de mest folkkära tv-personligheterna i Sverige med både decennier av julvärdsskap och engagemang inom barn- och ungdoms-tv. Hans vän och tidigare kollega Gunilla Nilars minns en legend med stort genomslag.

– Han var vår första influencer.

Arne Weises långa tv-karriär gjorde honom till en av de mest folkkära tv-personligheterna genom tiderna och hans bortgång har genererat starka reaktioner bland vänner och kollegor.

– Han var en person som kom efter Lennart Hyland och blev ”Herr tv”. Jag tror att han har varit en utav pelarna i tv:s värld. Han har gjort så himla mycket, alltifrån barn och ungdomsprogram till att tända ljus till frågesport- och naturprogram, säger tv-producenten och tidigare kollegan Gunilla Nilars.

– Han var en oerhört mångfacetterad person och har betytt mycket i den världen. Han var vår första influencer, på sitt sätt i tv-världen.

”Han samlade Sverige”

Även Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin drar kopplingar till Lennart Hyland.

– Han var en tv-legend i samma liga som Lennart Hyland. När farbror Arne dök upp i rutan visste man att det vankades julklappar, men han var ju mycket mer än en julvärd, han var en varm personlighet och proffsig yrkesman som var med och la grunden till SVT – ja, till hela den svenska televisionen, skriver Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin i ett mail.

Skådespelaren Erik Haag var julvärd tillsammans med Lotta Lundgren 2017. Han beskriver Arne Weise som ”den bästa julvärden” och som en viktig och självklar del i Erik Haags uppväxt, inte minst då Erik Haag och hans syster tittade mycket på tv.

Men i juletid fick programledaren särskilt stor betydelse, säger Erik Haag.

– När jag var liten skilde sig mina föräldrar och jag åkte fram och tillbaka varje jul. Jag minns att Arne Weise var som en trygghet och en kontinuitet som jag uppskattade. Hans gärning är imponerande, hans förmåga att samla Sverige under så många år och att han stod för den där tryggheten som jag tänker att Sverige verkligen skulle behöva nu.

Unik relation till folket

Innan Arne Weise gjorde sig känd genom tv-rutan arbetade han på Sveriges radio. Där blev han vän med Bengt Feldreich, som liksom Weise skänkte julstämning i de svenska hemmen genom sin tolkning av Benjamin Syrsa i Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul.

– Vi hade det gemensamt att båda vår föräldrar tyska invandrare, min pappa och Arnes föräldrar var det. Därav namnen Weise och Feldreich. Jag minns honom som en varm personlighet och en god kollega som inte stack under stol med att han tyckte om att synas, säger Bengt Feldreich.

Bengt Feldreich lotsade tittarna genom julen från 1959 till 1971 med undantag för tre år på 60-talet. Flera år efter det har han fortsatt att spela in nya presentationer av Disneys julfilmer i SVT. Foto: TT

Regissören och TV-producenten Karin Falck minns också kollegan med värme.

– Han var en väldigt vänlig och generös kollega, säger hon.

De decennier som Arne Weise tände julljuset i rutan gav honom en unik relation till folket, menar SVT:s programdirektör Jan Helin.

– Det var något speciellt med hans röst och sätt att tilltala publiken. På julaftnarna riktade han sig till ensamma människor genom att kalla sitt julvärdsskap för ett privilegium och en ära. Men vi ska inte glömma allt annat han gjort, till exempel programledde han det folkkära programmet Ett med naturen i 15 år, säger Jan Helin.

– Det är bokstavligen en legendar som har gått ur tiden.

”En kompis för många tittare”

Programledaren Henrik Olsson arbetade med Arne Weise så sent som förra året och stämmer in i hyllningarna om Arne Weises unika tilltal.

– Han var en mysfarbror som verkligen gick igenom rutan. Och han blev verkligen som en kompis för många tittare, säger Henrik Olsson och fortsätter:

– Storheten var nog lugnet man kände när man tittade på honom. Att han verkade så snäll. Och han VAR verkligen snäll. Han var som en morfar ungefär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.