Marina Schiptjenko, Thomas Öberg och Tobias Forge. Foto: Jessica Gow/Pontus Lundahl/Balazs Mohai/TT

Så minns musikerna Florian Schneider: ”Kraftwerk är en fantastisk inspiration”

Uppdaterad
Publicerad

Florian Schneider har dött. 1970 grundade han tillsammans med Ralf Hütter bandet Kraftwerk, som han lämnade 2009. Enligt musikerkollegorna stod hans musik för något helt unikt.

Marina Schiptjenko är gallerist och har spelat i bland annat Bodies without organs och synthpopduon Page. Hon säger att Kraftwerks musik aldrig blivit daterad.

– Jag såg dem live för några år sedan, och det kändes fortfarande väldigt intressant. Det har aldrig blivit daterat. De är som filmen Blade runner för mig, den känns fortfarande helt ny, så är Kraftwerk för mig. Hur tusan gör man det? det måste man vara rätt genialisk för, säger hon till Kulturnyheterna.

Funkar akustiskt

Tobias Forge, frontfigur i bandet Ghost säger att han ”gillat Kraftwerk så länge han kan minnas”.

– Det som gör Kraftwerk så bra jämfört med mycket annan elektronisk musik är att de har så välskrivna låtar som egentligen funkar på en akustisk gitarr också. Det räcker att man gnolar ” Wir fahr'n fahr'n fahr'n auf der Autobahn” med ackorden… det är en sån hit, säger han:

– Kraftwerk är en fantastisk inspiration för mig som låtskrivare, de lyckades skriva så enkla låtar och med enkla medel förmedla det som andra artister kanske behöver fyra, fem verser på sig att förmedla.

Upptäckte sin scenpersona tack vare Kraftwerk

Thomas Öberg, frontfigur i bob hund upptäckte Kraftwerk som barn. Han berättar att när han hörde dem första gången sprang han runt,runt ett pingisbord under hela låten. Svettig, yr och lycklig upptäckte han sin framtida scenpersona. Trafikkonen som Öberg gjort till sitt signum och ofta brukar bära på huvudet är direkt plockad från omslagen till Kraftwerks första skivor.

– De har ju ett väldigt eget förhållningssätt till popkultur. De har en ganska akademisk och rätt humoristisk hållning som jag ser det. Jag gissar att de är stora fans av de engelska konstnärerna Gilbert and George. Deras humor är i stil med Buster Keaton, någon sorts stenansikteshumor som jag är väldigt svag för. Den typen av retorik i rock- och popvärlden tycker jag känns extremt uppfriskande.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.