Karl Lagerfeld blev 85 år. Foto: Benoit Tessier/TT

Så minns världen Karl Lagerfeld

Uppdaterad
Publicerad

I går rapporterade SVT att den tyska modeskaparen Karl Lagerfeld är död. Nu hyllas han på sociala medier som en av modevärldens största ikoner.

”Karl var ett geni, han var alltid så snäll och generös mot mig”, skriver modedesignern och popstjärnan Victoria Beckham på sitt Instagramkonto.

Tidningen Le Figaro var i går först med att meddela att den tyske modeskaparen, fotografen och stylisten Karl Lagerfeld, 85, har gått bort. Detta efter en tids sjukdom. Under den 60 år långa karriären samarbetade han med flera av de största modemärkena, men blev kanske mest känd för sitt arbete med modehuset Chanel som han tog över 1983. Nu hyllas han på sociala medier av vänner och kollegor.

Bland de sörjande finns bland annat modemagasinet Vogues chefredaktör Anna Wintour, fotomodellen Bella Hadid, skådespelaren Gwyneth Paltrow, affärskvinnan Kris Jenner och kändisparet David och Victoria Beckham.

Den brittiska popstjärnan Lilly Allen som var en återkommande gäst på många av Chanels modevisningar vände sig också till Twitter för att visa sin tacksamhet för vänskapen med Lagerfeld.

”Du fick mig att känna mig som en prinsessa. Jag förstod aldrig vad du såg i mig men jag är förevigt tacksam över det stöd som du och Chanel har gett mig under de senaste 15 åren. Vila i frid Karl, du var ett riktigt geni och du kommer bli väldigt saknad.”

”Inte den bästa människan”

Men alla är inte lika benägna att hylla Karl Lagefelds karriär som innehållit flera kontroverser. Bland annat har han kallat den brittiska artisten Adele för ”lite fet” och blivit kritiserad för att ha uttalat sig rasistiskt och islamofobiskt. Den brittiska skådespelaren och modellen Jameela Jamil vände sig till Twitter för att kritisera de många hyllningarna som Karl Lagerfeld fått och menar att han inte borde bli ihågkommen som ett helgon.

”Helt klart en talang, men inte den bästa människan”, skriver hon på sitt Twitterkonto.

Karl Lagerfeld har under den senaste tiden tvingats ställa in flera modevisningar på grund av sjukdom. Han blev 85 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.