Så påverkar pandemin våra nyårslöften

Publicerad

De vanligaste nyårslöftena handlar fortfarande om kost och motion. Men Per Carlbring, professor i psykologi, menar att coronapandemin kan innebära ett trendbrott i vad vi sätter upp för mål vid årsskiftet.

I ett samarbete mellan Stockholms universitet och Linköping universitet har man utfört en studie om nyårslöften. De har dragit slutsatsen att formuleringen man använder är nyckeln till ett lyckat nyårslöfte.

Det visade sig vara svårare att sluta med något, som att äta godis, men lättare om man formulerar det som att man ska börja med något nytt, till exempel att börja äta nyttigare.

Det vanligaste löftet rör fortfarande kost, motion och stress, säger en av forskarna, Per Carlbring. Men han menar att det också går att utläsa trender i vad vi avlägger för löften – och coronapandemin kan ha satt sitt spår i år.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.