Så påverkar rökförbudet kulturlivet

Publicerad

Sonja Åkesson, Kristina Lugn och Bruno K Öijer är några kulturskapare vars cigarettbolmande kom att bli ett karaktärsdrag. Men efter den 1 juli är detta lite av ett minne blott. Hur påverkar rökförbudet kulturlivet? Kulturnyheterna har pratat med Tommie ”Tommie X” Daniel Damberg som driver podden Cigarett.

– Cigaretten kan få ett uppsving då det blir mer förbjudet, säger Tommie X.

Poeten Kristina Lugn sade 2005 att om rökförbudet på barer trädde i kraft (vilket det sedan gjorde) skulle hon flytta utomlands och författaren Martina Montelius skrev i en krönika nyligen att hon aldrig har skrivit en text utan att röka under processen.

Den 1 juli trädde det utökade rökförbudet i kraft. Hur kommer det påverka kulturlivet?

– Det sjuka med rökning är att det har stått för frihet och valfrihet fast rökning är beroendeframkallande och förslavande. Det är motsägelsefullt, säger kreatören Tommie X som driver podden Cigarett.

Tommie ”Tommie X” Daniel Damberg. Foto: Tommie X.

”Känns som missbrukarursäkter”

Tommie ”Tommie X” Daniel Damberg hade rökt i halva sitt liv innan han slutade. I sin podd träffar han kända profiler och pratar om deras relation till rökning: det första blosset, ciggens status och rökning som en del av en kreativ process.

– Det där är något jag själv tänkte på innan jag slutade, att rökning är ett bra belöningssystem att hänga upp sitt skapande på. Men det känns mest som missbrukarursäkter. Jag har inte märkt att jag har blivit mindre kreativ av att sluta röka.

Vilken funktion har cigaretten i kulturen i dag?

– Författaren Tone Schunnesson berättade i podden att det var en utmaning att skriva romankaraktärer som inte röker eftersom rökning ofta används som en symbol för olika saker i författandet. 

Kan få ett uppsving

– Förr i tiden stod cigaretten för något rebelliskt, som James Dean eller en femme fatale, men nu läser man den mer negativt, en karaktär som röker är svag eller en douchebag. Samtidigt känns det som att den kan öka i status när den nu blir förbjuden, men bara under en kort period.

Om dåtidens stereotyp av en konstnär var storrökare, hur ser framtidens stereotyp ut?

– Cigaretten har låg status överlag nu, inte bara inom kulturlivet. Nidbilden av en konstnär som bolmar på en cigg kommer hamna i samma fack som bilden av den trygga Alfons-pappan som röker pipa. Det funkar inte i dag, och jag tror att det är en lätt sinnesbild att göra sig av med, säger Tommie X.

Tommie X tre tips för dig som (kanske) vill sluta röka

– Lyssna på min podd! Där är flera kulturpersonligheter som berättar om sina erfarenheter av rökning, säger Tommie X.

– Boken The journey home: Freedom from nicotine. Den är skriven av en gubbe som har drivit ett sluta röka-forum under många år och som nu har samlat alla tips. Den är rätt tråkigt skriven men full av handfasta tips.

– Ha en period i början av rökslutet där du tillåter dig själv att äta jättemycket godis så att du får stöd och belöning!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.