Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du mer hur lokalpressen rapporterade om valrörelsen 2024. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Så rapporterade lokaltidningar om valrörelsen 2022: ”Lokalval i medieskugga”

Publicerad

Omkring hälften av rapporteringen i lokaltidningarna om valrörelsen 2022 kretsade kring valet på riksnivå. Den andra hälften fördelades på det regionala valet och de kommunala valen i bevakningsområdet. Det visar en ny rapport från Göteborgs universitet.

– De lokala valen tenderar att hamna i riksvalrörelsens skugga, säger Bengt Johansson, professor vid Göteborg universitet.

Tillsammans med Jesper Strömbäck, båda professorer vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG), har han undersökt hur lokala medier bevakade valrörelsen 2022.

Enligt rapporten handlade två till tre av lokalpressens artiklar per dag om riksdagsvalet och ungefär lika många artiklar om de regionala och kommunala valen.

– Vår analys tyder på att riksvalrörelsen lägger ett lock på alla andra val. Kommunalval och regionalval syns inte speciellt mycket alls. Det är ett problem, säger av Bengt Johansson, professor vid Göteborg universitet.

”Lokalval i medieskugga”

Rapporten ”Politik och lokala medier” bygger på en analys av pappersutgåvorna från fyra lokaltidningar, Nya Wermlands-Tidningen (NWT), Värmlands Folkblad, Piteå-Tidningen och Vimmerby Tidning och hur dessa rapporterade om valrörelsen under fyra veckor 2022. Sammanlagt har 605 artiklar från valrörelsen analyserats.

– Detta är ju ingen heltäckande rapport av alla lokala medier i Sverige. Men den stämmer ganska väl överens med de undersökningar som jag har gjort tidigare. Detta är liksom ett strukturproblem för att bevaka lokala val i Sverige.

Enligt rapporten publicerade lokaltidningarna betydligt färre artiklar om valrörelser jämfört med nationella tidningar.

– Den stora utmaning är de tidningar som täcker väldigt många kommuner. De har ju ungefär lika mycket lokal bevakning som små tidningar. Så där är den största utmaningen. Hur ska de klara av att faktiskt ge väljarna i alla kommuner en fullgod täckning av lokalvalen, säger Bengt Johansson, professor vid Göteborg universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.