Svenska konstmuseer som Götemorgs konsthall, Nationalmuseum och Moderna Museet reagerar på Rysslands invasion av Ukraina. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT, Adam Ihse /TT, Stina Stjernkvist /TT

Så reagerar svenska konstmuseer på kriget i Ukraina

Publicerad

Efter invasionen av Ukraina har kulturinstitutioner världen över reagerat med såväl bojkott som sanktioner mot Ryssland. Nu agerar även konstvärlden, däribland flera svenska museer.

Under tisdagen meddelade kulturminister Jeanette Gustafsdotter i ett mejl till SVT Kulturnyheterna:

”I Sverige har vi självständiga myndigheter och en fri kultur. Det är inte regeringen som bestämmer över vilken kultur som ska produceras eller visas i Sverige. Med detta sagt så ska vi inte stötta den ryska statsledningen genom kultursamarbeten. Därför har vi haft en dialog med våra statliga kulturinstitutioner och den dialogen kommer att fortsätta.”

Kulturministern vill i nu läget inte precisera vad dialogen med de statliga kulturinstitutionerna handlar om, eller vilka kultursamarbeten som berörs.

”Vi reagerar mot Putin, inte ryska konstnärer”

SVT Kulturnyheterna har sökt de statliga konstinstitutionerna Moderna Museet och Nationalmuseum i Stockholm, samt Göteborgs museer och konsthall, för att fråga hur de har resonerat i frågan.

Moderna Museet i Stockholm har meddelat SVT Kulturnyheterna att det inte är aktuellt att plocka ner konstverk av ryska konstnärer.

– Vi reagerar mot Putin, inte mot Ryssland eller ryska konstnärer, säger John Peter Nilsson, tillfällig pressekreterare på Moderna Museet.

Nationalmuseum skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att de inte har ”några ryska samarbeten eller in/utlån av konst planerade framöver”.

Uppmanar Ryssland att respektera kulturarvet

Göteborgs museer och konsthall är en del av Sveriges Museer, som i måndags publicerade ett uttalande om att de nordiska museerna nu uppmanar Ryssland att respektera kulturarvet:

”Riksförbundet Sveriges Museer gör ett gemensamt uttalande med de nordiska systerorganisationerna i Danmark, Finland, Island och Norge. I uttalandet fördöms den oprovocerade invasionen av Ukraina. Museiförbunden uppmanar Ryssland att respektera Haagkonventionen från 1954 som handlar om kulturarvets skydd vid väpnad konflikt”, skriver de.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.