Greklands bidrag ”Better Love” under den senaste Eurovisionfinalen i Tel Aviv 2019. Foto: Sebastian Scheiner/TT

Så ska Eurovision coronasäkra tävlingen

Uppdaterad
Publicerad

Årets Eurovision song contest kommer att bli av. Men delegationerna är förvisade till sina hotellrum under vistelsen och kommer att testas regelbundet, skriver EBU i ett pressmeddelande.

I november slog EBU fast att tävlingen kommer att genomföras i Rotterdam i maj, oavsett hur coronapandemin utvecklar sig.

Idag gick tävlingsledningen ut med riktlinjer för de utländska artister, funktionärer och journalister som ska delta i evenemanget.

”Vårt mål är tydligt”

Samtliga utländska gäster uppmanas att sätta sig själva i karantän fem dagar före resan till Nederländerna.

Före flygresan behöver man sedan uppvisa ett negativt covid-test som är högst 72 timmar gammalt.

När delegationerna är på plats i Rotterdam är det hotellvistelse som gäller, med undantag för schemalagda repetitioner och tävling.

Alla som befinner sig i arenan kommer att testas regelbundet.

”Vårt mål är tydligt: att förhindra spridning av viruset under evenemanget. Om någon testar positivt följer vi vårt protokoll för isolering”, säger programmets producent Sietse Bakker.

Beslut om det blir någon publik eller ej kommer att fattas vid ett senare tillfälle, skriver EBU.

Inspelade bidrag i reserv

Tävlingen kommer att sändas i realtid, precis som vanligt.

Men alla länder kommer även att göra en förinspelning av sitt bidrag som kan användas om det inte går att resa till Rotterdam, eller om en artist behöver isoleras på grund av sjukdom.

De förinspelade bidragen ska vara ”live on tape”, vilket innebär att inga ändringar av sången eller någon annan del av framträdandet får göras i efterhand.

Eurovision song contests två semifinaler sänds den 18 och 20 maj och finalen den 22 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.