Nytt konstnärsavtal ska ge fler ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Kulturrådet lämnade idag sitt förslag med förändringar i MU-avtalet till regeringen.

Trots att det finns ett avtal om att konstnärer ska få ersättning när deras verk ställs ut på konsthallar och museer runt om i landet, är det inte ens hälften av arrangörerna som följer avtalet (bara 39 procent), det konstaterade Kulturrådet tidigare i år.

I dag har man lämnat förslag på förändringar i MU-avtalet till regeringen.

– Bland annat finns det en formulering som beskriver att man inte kan avtala bort utställningsersättning mot någon annan ersättning, säger Bongi MacDermott, handläggare på Kulturrådet.

Ska omfatta fler

Dessutom har begreppet konstnär ändrats till upphovsman och konstutställning till utställning för att avtalet tydligare ska omfatta fotografer, illustratörer och tecknare. Man föreslår också sluttande tariffer, när det kommer till ersättningar, efter tolv veckors utställning.

Statliga arrangörer kommer vara tvungna att följa avtalet. Men att konstnärer får ersättning när deras verk ställs ut på regionala och lokala konsthallar och museer är långt i från säkert.

”Bör ställas som villkor”

Konstnärernas riksorganisation, KRO/KIF, menar att också kommuner och regioner bör kräva av arrangörerna att de använder MU-avtalet för att de ska få offentligt stöd.

Från Kulturrådets sida har man tidigare äskat nio miljoner kronor extra från regeringen till utställningsområdet för att möjliggöra för fler arrangörer att också följa avtalet, men fått nej.

Svårt följa avtal för små föreningar

Och små budgetar kan också i framtiden göra det svårt för mindre arrangörer att följa MU-avtalet.

– Kulturrådet har bedömt att det kan finnas behov för ökat stöd, särskilt för dem som verkar ideellt. Om de ska följa avtalet kanske de inte kan finnas kvar, säger Bongi MacDermott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.