Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskning har visat att flera djur reagerat positivt på klassisk musik, enligt professor i etologi Lena Lidfors. Se mer i videon. Foto: Christoffer Skogsmo/Djurskyddet/Andreas Idén/SVT

Så uppfattar djur musik – föredrar klassiska toner

Publicerad

Det finns djurägare som spelar musik för sina husdjur, antingen genom att lyssna tillsammans eller ha igång radion när djuret är själv hemma. Men kan djur uppskatta musik? Och hur blir det när djuren får vara artister själva? 

Stephanie Lindgren och hennes katt Skrutt brukar lyssna på låten “Skruttet” framförd av Peter Lundblad.

– Jag brukar hålla henne vid mitt bröst och vagga lite mjukt. Jag tycker att det är en väldigt mysig stund och jag tror att hon tycker det också, säger hon.

Hundar lugna av klassisk musik

Enligt Lena Lidfors, professor i etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, upplever inte djur nödvändigtvis musik på samma sätt som vi människor. Men det finns studier som visar att till exempel hundar kan reagera annorlunda på olika musikgenrer. 

– Man har sett att klassisk musik var den som de blev lugnast av och om man spelade hårdrock och tuffare musik kunde de bli stressade, upprörda och skälla mer, säger Lena Lidfors.

Enligt en studie från institutet för djurvetenskap vid universitetet i Warszawa ökade kor som lyssnat kontinuerligt på klassisk musik sin mjölkproduktion. I samma studie fick kycklingar som lyssnat på Vivaldis “De fyra årstiderna” när de låg i äggen bättre tillväxt. 

Lena Lidfors förklarar att musik också kan hjälpa att distrahera från stressande utomhusljud för ett djur som är ensamt hemma. Viktigt är dock att se vad djuret föredrar och inte ha för hög volym. 

Album med djur som artister

Föreningen Djurskyddet lät djur vara artister i det nysläppta albumet “Chill for change”. Ett välgörenhetsprojekt i genren “white noise” där låtarna består av olika djurläten.

– Vi hade en mikrofon vid djuren när de åt, gick omkring, kacklade och bökade. Det var en idé om att göra ett album med och för djur. Det var också en möjlighet för oss att tjäna pengar till vårt arbete, säger Åsa Hagelstedt.

Hennes hund Kanel, en kanin, tupp, gris, ko, och katt är några av artisterna som genom sina låtar samlar in STIM-pengar till föreningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad säger forskningen? Hör Lena Lidfors, professor i etologi, svara på tre frågor om att spela musik för sitt husdjur i videon. Foto: AP

Etologi

Etologi är läran om djurens beteende.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.