Så var musikåret – låtarna som summerar 2022

Uppdaterad
Publicerad

Dalahästar, reggaeton och biljettrevolution. Kulturnyheternas musikkritiker Tali da Silva väljer fem låtar som summerar musikåret 2022.

Rasmus Gozzi och Fröken Snusk – Rid mig som en dalahäst

För några år sedan överraskade ortens gangsterrappare musiksverige genom att plötsligt toppa listorna helt utan skivbolag i ryggen. Under 2022 är det glesbygdens epadunk, ett slags blandning av eurodance och könsrock, som fullkomligt exploderat.

Rid mig som en dalahäst innehåller alla epadunkens ingredienser: snusk, sprit, bilar och landsbygdsromantik. Under året har många undrat varför sexismen, nationalromantiken och Fröken Snusks rånarluva fått så lite kritik jämfört med gangsterrappen. Men är det något gangsterrappen fått för lite kritik för så är det just sexismen.

Yung Lean – Ginseng strip

Årets största låt på Tiktok och Shazam har egentligen ingenting med 2022 att göra – för det är Yung Leans nio år gamla hit Ginseng strip. Men att gamla låtar får nytt liv via Tiktok är en trend som bara växer. Kate Bush fick viss draghjälp av tv-serien ”Stranger things” som tonsatte en scen med hennes Running up that hill. Men det var Tiktok som fick låten att växa och klättra högre på Englandslistan än vad den gjorde när den kom 1985.

Bad Bunny – Titi me preguntó

Det går inte att prata om musikåret 2022 utan att prata om Bad Bunny. Den puertoricanske reggaeton-artisten är världens mest strömmade på Spotify för tredje året i rad och även om albumet han släppte i år är 23 låtar långt så går det att lyssna på hur många gånger som helst. Det är lika delar fest som krossat hjärta och Bad Bunny är sårbar, rolig, hård och sexig på samma gång när han leker med queerhet och könsroller.

Den spanskspråkiga musiken är här för att stanna. Nu hoppas man bara på att få höra ännu fler språk och kulturer inom mainstreammusiken.

GloRilla – FNF

Årets bästa nykomling är den amerikanska rapparen GloRilla. Hennes hit FNF handlar om att omfamna singelskapet. Och hur svårt kan det vara när man har sina polare, en fet bil och årets flow? Tänk Beyoncés Single ladies fast efter fem öl.

I Sverige är det fortfarande de manliga rapparna med hård machoattityd som är störst. Då kan man bli avundsjuk på USA vars kvinnliga rappare verkar rida på en våg som aldrig tar slut.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.