Hör och se mer om American song contest i klippet Foto: TT

Så var premiären av American song contest

Uppdaterad
Publicerad

Det bjöds på alltifrån indie-rock och k-pop till country och hiphop – och så en ny popdänga från veteranen Michael Bolton. På en scen som hämtad från Melodifestivalen eller Eurovision.

Melloveteranen Christer Björkman och hans medarbetare har tagit Eurovision-formatet till USA. Produktionen sänds av NBC och är nästan en karbonkopia av det europeiska originalet.

I nattens första deltävling gjorde programledarna, tillika artisterna, Snoop Dogg och Kelly Clarkson sitt bästa för att peppa i gång den amerikanska tv-publiken.

– Det här är som musikens NFL, och det är därför jag är här, för jag älskar en bra tävling, slog Snoop Dogg fast.

– Jag är så exalterad, för det här är den enda showen där artister tävlar med originallåtar, fyllde Kelly Clarkson i, till publikens stora jubel.

Fem deltävlingar

I fem deltävlingar ska 56 artister som representerar sina delstater och territorier tävla om att ta sig till semifinal och en final, som äger rum den 9 maj.

Premiärkvällens största stjärnglans stod veteranen Michael Bolton för, med 20-talet studioalbum och tiotals miljoner sålda skivor i bagaget. Han representerade sin hemdelstat Connecticut med poplåten ”Beautiful world” och han ställdes mot tio betydligt yngre lokala förmågor – från Minnesota i norr till Puerto Rico i söder, från Rhode Island i öster till Wyoming i väster.

I potten låg fyra semifinalplatser.

Jury- och tittarröster

En vinnare, som tar sig direkt vidare till semifinal, utses av en jury i slutet av varje deltävling, medan de övriga tre semifinalisterna tillkännages först veckan efter och väljs genom en kombination av tittar- och juryröster.

Efter en två timmar lång show blev det till slut Rhode Island, med balladen ”Held on too long” av hemmasonen Hueston, som tog hem den allra första deltävlingsvinsten i American Song Contest.

Hör och se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.