Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Osvuret är bäst”. Hör Dan Katz från Vetenskap och Folkbildning om att ompröva Sabatons utmärkelse i klippet. Foto: Kiko Huesca/EPA/TT/SVT

Sabaton kan bli av med priset som årets folkbildare

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen meddelade föreningen Vetenskap och Folkbildning att priset för årets folkbildare 2022 går till det svenska hårdrocksbandet Sabaton. Men efter att föreningen fått kännedom om en av bandmedlemmarnas uttalande 2016 gällande den ryska annekteringen av Krim riskerar de nu att bli av med utmärkelsen.

Det var i en intervju med tidningen Sweden Rock Magazine 2016, ett år efter att bandet genomfört en kritiserad spelning på Krimhalvön, som Sabatons basist Pär Sundström uttryckte att Krim var ockuperat före 2014 – något som Dagens ETC var först med att rapportera om.

“Åker man till Sevastopol upplever man knappast att de känner sig ockuperade utan tvärtom. De har varit ockuperade i alla år bara för att de hamnade på fel sida när gränsen drogs mellan Sovjet och Ukraina. Under alla år har de känt sig som ryssar men behandlats som en liten bit av Ukraina.”

Under intervjun med tidningen sa Sundström också att ”den framtidsutsikt som Sevastopol nu utstrålar är precis tvärtemot vad vi här hemma kanske har blivit lurade att tro”. 

Det är alltså detta uttalande som gör att bandet nu riskerar att bli av med utmärkelsen.

Föreningen: Inte haft kännedom om uttalandet

Vetenskap och Folkbildning uppger för SVT att man inte haft kännedom om Pär Sundströms uttalande när man utsåg Sabaton till årets folkbildare.

Under tisdagskvällen, eller under onsdagen, kommer föreningens styrelse att samlas för att ta ställning till de nya uppgifterna, och till om Sabaton får behålla utmärkelsen eller om den ska dras tillbaka.

– Vi är en förening för vetenskap, och i vetenskap ingår att man omprövar om man får ny kunskap, säger Dan Katz, presskontakt på Vetenskap och Folkbildning, i SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen.

Prisades för sättet att skildra historien

I sin motivering till att Sabaton får priset skriver Vetenskap och Folkbildning att det beror på ”att de framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt”. Bandet uppmärksammas särskilt för sitt senaste album ”The War to End All Wars” som släpptes under 2022.

I albumet skildras första världskriget ur olika aspekter, något som lyft intresset för historia menar föreningen: 

”Sålunda har bandet under många år fått människor att intressera sig för historia och bättre förstå historia som vetenskap på ett sätt som ingen vanligtvis förväntar sig av musikartister”, skriver föreningen vidare i motiveringen.

SVT har sökt Sabaton för en kommentar om uttalandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.