Hör Sacheen Littlefeathers tal på Oscarsgalan 1973. Foto: AP/TT/Oscars.org

Sacheen Littlefeather död – genomförde kupp på Oscarsgalan

Uppdaterad
Publicerad

Sacheen Littlefeather vägrade ta emot Marlon Brandos Oscar 1973. Nu har aktivisten och skådespelaren gått bort vid 75 års ålder, enligt Oscarsakademin.

1973 skulle Sacheen Littlefeather ta emot Marlon Brandos Oscar för hans roll i ”Gudfadern”. Men Brando och Littlefeather hade kommit överens om att hon, väl på scen, inte skulle ta emot statyetten utan istället läsa ett tal om hur det amerikanska ursprungsfolket behandlades i filmbranschen.

När Sacheen Littlefeather ställde sig på Oscarsscenen 1973 var hon den första kvinnan ur det amerikanska ursprungsfolket som någonsin stått där. Under sitt minutlånga tal mottog hon både applåder och bu-rop och i juni i år bad den amerikanska filmakademin, som arrangerar Oscarsgalan, Littlefeather om ursäkt för efterspelet till hennes tal – Littlefeather tog emot ursäkten i augusti i år.

Sacheen Littlefeather var skådespelare, men gjorde bara ett fåtal roller. Hon ansåg sig ha blivit svartlistad av branschen, skriver TT.

”Jag gjorde det med mod”

När hon nyligen intervjuades av Variety sade hon:

”När jag gick av scenen gjorde jag det med mod, ära, värdighet och sanning. Jag gjorde det på samma sätt som mina förfäder och kvinnor ur ursprungsbefolkningen gör saker.”

Sacheen Littlefeather blev 75 år gammal och hade under en tid lidit av bröstcancer.

Se Sacheen Littlefeathers tal i klippet.

Wounded knee

I sitt tal tog Sacheen Littlefeather bland annat upp ockupationen vid Wounded knee som pågick i två månader 1973. Aktivister ur rörelsen American indian movement (AIM) ockuperade staden Wounded knee och krävde en lokal ledares avgång och att den amerikanska staten skulle upprättahålla avtal den slutit med det amerikanska ursprungsfolket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.