”Vi inkluderas aldrig i frågor”

Publicerad

I går vann skådespelardebutanten Saga Becker en guldbagge för sin rollprestation i filmen ”Nånting måste gå sönder”. Det är första gången en transperson tilldelas en guldbagge och i sitt känslosamma tacktal underströk hon att priset, för henne och många andra, inte bara handlar om film.

Hon tilldelades Guldbaggen för Bästa kvinnliga huvudroll för sin gestaltning av Sebastian/Ellie. Det firade Saga Becker med champagne.

Nästa dag fortsatte hyllningarna, med spontana gratulationer från människor på gatan som ville visa sin kärlek för succédebutanten. Galakvällen minns hon som en enda stor kärleksattack.

– Allt bara släppte. Det var en våg av kärlek som sköljde över mig. Det första jag tänkte var, ramla inte, ramla inte, säger Saga Becker.

”Handlar om människors liv”

”Nånting måste gå sönder” handlar om två killar som bli kära i varandra. Andreas som har svårt att acceptera sin kärlek för en annan kille och Sebastian, som känner den självsäkra kvinnan Ellie växa inom sig.

– Det här handlar om människors liv. Det är inte bara en film. Det här är människors vardag. I många fall handlar det om liv och död. Det allvaret borde vi prata mer om.

”Allas röster ska höras”

Saga Becker håller med om att Sverige – i jämförelse med många andra länder kommit långt.

– Men vi är fortfarande väldigt konservativa på många sätt. Vi har kommit ganska långt när det gäller sexualitet, men inte när det gäller indentitet, säger hon.

Vilken sorts motstånd möter ni?

– Det är vardagsproblem och att vi aldrig inkluderas i frågor. De frågor vi inkluderas i är transfrågor. Jag anser att allas röster ska höras i alla frågor inte bara frågor som rör bara ett ämne.

Becker tycker att hon lärt sig mycket om sig själv, inte minst under arbetet med filmen.

– Hela projektet fungerade som terapi. Att gå igenom jobbiga saker och övervinna mina egna rädslor. Jag har kommit ut som en starkare människa. Det är fantastiskt.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Guldbaggen 2015

Mer i ämnet