Nödrop från afghanska filmbolaget: De kommer för att döda oss

Uppdaterad
Publicerad

Regissören och vd:n för landets nationella filmbolag Afghan film, Sahraa Karimi, vädjar om internationell hjälp i ett öppet brev: ”De kommer att förbjuda all konst. Jag och andra filmskapare kan stå näst på dödslistan.”

Senaste gången talibanerna tog makten i Afghanistan förbjöds bland annat musik, och kvinnor fick inte studera eller arbeta. När talibanerna nu är tillbaka fruktar många inte bara för kulturen, utan för sina liv. Kvinnliga journalister döljer spåren av sitt yrkesutövande, och Sahraa Karimi som är regissör och vd för filmbolaget Afghan film vädjar om internationell hjälp.

”Jag skriver till er med krossat hjärta i hopp om att ni ska hjälpa mig att skydda mitt vackra folk, i synnerhet filmskapare, från talibarnerna.” skriver hon.

”De kommer att förbjuda all konst”

När USA drog tillbaka sina trupper efter 20 års närvaro tog talibanerna kontroll över huvudstaden Kabul under söndagen.

”De har massakrerat vårt folk, kidnappat barn, sålt flickor som barnfruar. Det är en humanitär kris, men världen står tyst.” skriver Sahraa Karimi och fortsätter:

”De kommer att förbjuda all konst. Jag och andra filmskapare kan stå näst på dödslistan.”

Sprids av filmorganisationer

Sahraa Karimi är den första och enda kvinna i Afghanistan att ha doktorerat i film. Den senaste film hon regisserade har titeln Hava, Maryam, Ayesha och handlar om graviditet och abort i Afghanistan. Filmen visades i Venedig 2019.

Hennes öppna brev sprids nu av internationella filmorganisationer, däribland Stockholms filmfestival.

I klippet ovan kan du se och höra Sahraa Karimi, som lagt upp videon på sina sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.