The Tibet Post är en av sajterna som blockerats (montage). Foto: The Tibet Post

Sajtkopior – nytt knep för att lura diktaturer

Uppdaterad
Publicerad

För att ge invånare i diktaturer tillgång till oberoende medier lägger Reportrar utan gränser nu upp kopior på blockerade sajter. Eftersom kopiorna stöds av internetjättar blir de omöjliga att blockera för myndigheter, tror organisationen.

Hemsidor som blockerats i bland annat Ryssland, Kina och Saudiarabien är nu tillgängliga för invånarna. Organisationen Reportrar utan gränser har nämligen skapat spegelsajter, med syftet att ge alla medborgare tillgång till oberoende medier.

Tilltaget är en del av kampanjen Collateral Freedom och innefattar nio hemsidor som förbjudits i elva länder. Reportrar utan gränsers kopior kommer att uppdateras i realtid när originalsajterna uppdateras.

Medier

”Skulle handikappa tusentals webföretag”

Organisationen använder sig av Amazons molnbaserade datatjänster, och hemsideskopiorna har lagts på plattformar som drivs av Microsoft och Google. Tanken bakom att använda sig av internetjättarnas tjänster är att hindra myndigheter från att blockera sajtkopiorna.

”Länderna i fråga kan såklart blockera dessa tjänster. Men de kommer nästan helt säkert inte att göra det. Att blockera Amazon, Microsoft eller någon annan stor datamolntjänst skulle nämligen handikappa de tusentals teknikföretag som använder dem varje dag. Den ekonomiska och politiska kostnaden för att blockera våra spegelsajter skulle bli för hög”, skriver Reportrar utan gränser på sin hemsida.

Dessa sajter kopieras

Grani.ru, blockerad i Ryssland

Fergananews.com, blockerad i Kazakstan, Uzbekistan och Turkmenista

The Tibet Post, blockerad i Kina

Dan Lam Bao, blockerad i Vietnam

Mingjing News, blockerad i Kina

Hablemos Press, blockerad i Kuba

Gooya News, blockerad i Iran

Gulf Centre for Human Rights, blockerad i Förenade Arabemiraten

Bahrain Mirror, blockerad i Bahrain och Saudiarabien

Källa: Reportrar utan gränser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet