Grevinnan och Betjänten 50-årsjubilerar

Uppdaterad
Publicerad

Grevinnan och Betjänten ses av människor runt om i världen och visas som vanligt på nyårsaftonen i SVT. I Norge däremot sänds den traditionsenligt redan på lilla julafton, den 23 december.

Att sända på nyårsafton är inte mer rätt än någon annan dag. Det är nämligen inte årets sista dag som firas i Grevinnan och betjänten, utan Miss Sophies 90-årsdag.

Dinner for One och The 90th Birthday är ett par av de utländska titlar som filmen har tillägnats.  Grevinnan och Betjänten har med sin brittiska humor gjort sig känd och uppskattad bland miljontals tv-tittare världen över. De två skådespelare som gjorde sketchen populär var Freddie Frinton och May Warden.

I Storbritannien är filmen inte lika känd

– Vi är stolta över den, säger dottern till Freddie Frinton, Sue Guerney. När vi förstod hur stor den var runt om i världen blev vi förvånade.

–Vi kan se den på Youtube, men det vore fint om den visades på teve här också, säger sonen Michael Frinton till NRK, som är på besök hos familjen i Hertfordeshire i Storbritannien.  

Filmen finns i två versioner, en tysk, som är 18 minuter lång och en schweizisk, som är elva minuter. Norge och Sverige köpte den schweiziska versionen. I Norge är den så omtyckt att det blev folkstorm när NRK övervägde att sända sketchen i färg. Tusentals tittare protesterade och NRK beslutade att dra tillbaka förslaget. På SVT ansågs sketchen omoralisk i början av 60-talet. Betjänten James söp för mycket tyckte man och filmen blev ”satt i karantän” under sex år. Det var först 1969 som filmen plockades fram av dåvarande nöjeschefen på SVT, Lasse Boberg.

Det och mycket mer berättas det om i en dansk dokumentär,  som gjordes för tio år sedan. Den går under namnet Grevinnan och Betjänten 40 år.  I Danmark beslöt DR att inte sända sketchen år 1985. Men redan nästa år var den tillbaka på grund av alla protester!

The same procedure as last year

Filmen har blivit kultförklarad. Det finns de som dukar upp både mat och dryck som överensstämmer med menyn i filmen och där man övat in replikerna:

”The same procedure as last year, Miss Sophie?”

”The same procedure as every year, James!”

En sak, som det tog det lång tid för Freddie Frintons barn att förstå, var slutet på filmen.

– Jag var vuxen innan jag förstod, berättar Sue Guerney. Jag trodde att betjänten bara hjälpte henne uppför trappan. Så naiv var jag!

Grevinnan och betjänten sänds 31/12 i SVT1 kl 19.45

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer