Samhällskritisk låt förbjuds i Uganda

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Bobi Wine kritiserar en politiker i sin låt ”Tugambire ku Jennifer”. Nu har radiostationer i Uganda förbjudits att spela den.

Låttiteln ”Tugambire ku Jennifer” betyder ungefär ”Snälla, prata med Jennifer”, skriver The Observer. Bara några dagar efter att låten hade släppts förbjöds alla radistationer i Uganda att spela den av myndigheten Uganda Communications Commission, UCC.

Anledningen är att texten innehåller personangrepp mot den ledande politikern i huvudstaden Kampala, Jennifer Musisi, enligt UCC:s motivering. Det väger tyngre än yttrandefriheten, menar man.

Kritiserar hårt styre

Under det senaste året har Musisi tagit i med krafttag för att modernisera Kampala. Gatuförsäljare har körts iväg från sina stråk, grusvägar där kor tidigare gick och strosade har asfalterats och gamla byggnader har rivits. Det har gjort många av de fattigaste av stadens invånare hem- och arbetslösa, skriver The Observer. Och det är det som Bobi  Wines text handlar om.

”Säg till Jennifer att inte vara så hård, för staden är vår”, lyder en av stroferna.

”Musiken speglar politiska läget”

På organisationen Freemuse, som arbetar internationellt mot censurering i musik, har man hittills inte fått några rapporter om att musik förbjudits i Uganda.

-Musiken speglar ju ofta det politiska läget i landet, och i Uganda har det varit oroligheter under en tid så det är inte konstigt att det kommer nu. Tidigare har landet haft ett ekonomiskt uppsving, och då har musikerna kanske inte haft samma anledning att kritisera makten, säger Marie Korpe på Freemuse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.