Samisk forskare utsedd till fransk riddare: ”Är väl inget jag drömt om”

Uppdaterad
Publicerad

Napoleon Bonapartes Palm-order av graden riddare har tilldelats Lena Maria Nilsson, forskare vid Umeå univeristet.

– Jag är kanske den första samiska riddaren, säger hon till Kulturnyheterna.

När Lena Maria Nilsson öppnade ett brev från franska ambassaden trodde hon att det var en julhälsning. Men det visade sig vara ett meddelande om att hon utsetts till riddare.

– Det är väl inget jag drömt om att bli. Jag har ingen häst, inget svärd, och ska jag vara ärlig förstod jag inte riktigt vad det innebar, säger hon till Kulturnyheterna.

Napoleons order

Lena Maria Nilsson har sedan tidigare haft samarbete med den franska ambassadens forskningsatachéer, som är mycket intresserade av arktisk forskning, vilket är Lena Maria Nilsson forskningsområde.

Utmärkelsen betyder att den franska staten uppskattar det arbete hon gjort för att lyfta fram och främja samarbeten mellan Sverige och franskspråkiga miljöer inom arktisk forskning.

– Det var ju Napoleon som instiftade odern, och jag kan tänka mig att man på den tiden ville utmana samhället och visa att man kan vara riddare på ett annat sätt, inte bara med svärd och häst, säger hon.

Samisk riddare

Det finns inga tydliga förpliktelser kopplade till utnämningen, men Lena Maria Nilsson menar att hon känner sig sporrad att utveckla relationerna till franskspråkiga forskningsmiljöer.

Dessutom är hon antagligen den första riddaren i sitt slag – en samisk riddare.

– Det finns ett nätverk för riddare i Sverige, men jag har inte tagit kontakt med dem än. Vi är ju inte så många samer inom akademien, så jag är kanske den första samiska riddaren, säger hon.

Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.