Johan Sandberg McGuinne är kritisk till Adlibirs beslut. Foto: Författarcentrum Sápmi/TT

Samisk litteratur hotad av Adlibris beslut

Publicerad

Enligt lagen om nationella minoriteter ska litteratur på samiska och andra minoritetsspråk finnas tillgänglig i samhället. Men nu kan utgivningen på det samiska språket vara hotad, eftersom nästan all samisk litteratur ges ut på små förlag som drabbas av Adibris beslut. En ”inofficiell censurering”, enligt kritiker.

Landets största e-handel för litteratur, Adlibris, kräver att alla förlag som säljer böcker via dem använder en extern distributör, något som riskerar att drabba mindre förlag hårt då det innebär en stor kostnad. För litteratur på minoritetsspråk, som samiska, är de små förlagen mycket viktiga.

– Vi kan inte ha en situation där litteratur på minoriteters och urfolks språk inte når ut till dem som har lagstadgad rätt till det, där man motiverar det hela med ekonomi. Beslutet går stick i stäv med tankarna i det Samiska rådet om hur den samiska litteraturen ska utvecklas, säger Johan Sandberg McGuinne, ordförande i Bágo Čálliid Siebrie, samisk skribent- och författarförening och medlem av Författarförbundets biblioteksråd tillika samiska råd.

”Får absolut inte hända”

Det finns i dag ett fåtal förlag som ger ut böcker på samiska. Majoriteten av dem är små och ägnar sig åt egen distribution.

Eftersom Adlibris är den största distributören till landets bibliotek, kan litteraturen på samiska även komma att påverkas i det utbudet. Biblioteken har enligt Johan Sandberg McGuinne ett viktigt uppdrag som samlingspunkt.  

– För många med minoritetsbakgrund är det där man möter sitt språk i offentliga rummet för första gången och känner “wow”. Men finns inte det fulla utbudet av litteratur tillgängligt för biblioteken, riskerar de nationella minoritetsspråken att bli nedgraderade till ett specialintresse. Det får absolut inte hända.

”I praktiken en censurering”

Vad innebär Adlibris beslut för den samisktalande gruppen?  

– Beslutet kan vara problematiskt. Med en så pass låg utgivning är det livsviktigt att den når biblioteken. Gör man som Adlibris blir det i praktiken en slags censurering av små förlag, som inte har möjlighet att lägga på 20 procent kostnadsförlust för varje bok.  

Men kan man lägga det här ansvaret på en privat aktör?  

– Agerandet är fel men det är inte specifikt Adlibris fel, utan visar även en brist inom kulturpolitiken. Vi måste fråga oss varför vi nästan har en monopolsituation, medan små förlag inte når ut.   

Adlibris väljer att inte kommentera kritiken, utan uppger via mejl att de vill prata direkt med den Samiska författarföreningen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.