Harvey Weinstein riskerar ett livslångt fängelsestraff om han blir dömd för de åtal som väckts mot honom. Foto: Mark Lennihan/AP

Harvey Weinstein-affären – en sammanfattning

Uppdaterad
Publicerad

Det dyker ständigt upp ny information i medierna om vad som händer med den tidigare Hollywood-mogulen Harvey Weinstein. Kulturnyheterna sammanfattar turerna kring honom, från anklagelserna i New York Times fram till i dag.

Harvey Weinstein har under många år ansetts vara en av de mäktigaste och mest inflytelserika personerna inom den amerikanska filmindustrin – filmer producerade i hans namn har mottagit sammanlagt 303 Oscarsnomineringar.

Men under det senaste året har hans rykte rasat samman. I oktober förra året blev han ställd inför flera anklagelser om sexuella trakasserier. Den senaste i den långa raden anklagelser från över 80 kvinnor gäller en händelse från 2002 då Weinstein oönskat ska ha närmat sig en 16-årig flicka.

Harvey Weinstein står nu anklagad för fem brott kopplade till sexuella trakasserier i rätten, där två kvinnor är målsäganden. Den 66-årige Hollywood-profilen nekar till brott.

Sammanfattning av Weinstein-affären:

 • Början
  Allt började i oktober 2017 med ett reportage i tidningen New York Times, där Harvey Weinstein anklagades av flera kvinnor, bland annat skådespelaren Ashley Judd, för sexuella trakasserier, samt för att skapa en ”giftig miljö” för kvinnor inom sitt företag The Weinstein company.
 • Fallet
  Reportaget utgjorde startskottet för hela metoo-rörelsen som skulle komma att lyfta på locket för en våg av anklagelser om sexuella trakasserier. Snart haglade anklagelserna över Harvey Weinstein, vissa av dem från mycket kända skådespelare, och innan årsskiftet hade han blivit lämnad av sin fru, uppsagd från sitt eget företag, utesluten ur Oscars-akademin och under utredning för brott i New York, London och Los Angeles.
 • Åtal
  Under den sena våren och sommaren 2018 stod Harvey Weinstein åtalad för sex olika brott relaterade till våldtäkt och sexuella trakasserier mot tre olika kvinnor. En av kvinnornas åtal har lagts ned, men den före detta filmmogulen står fortfarande åtalad för fem brott, där två kvinnor är målsäganden. Händelserna ska ha ägt rum år 2006 och år 2013. Harvey Weinstein har fortsatt att neka till brott i rätten och släppts fri mot borgen.
 • Framtid?
  Om Weinstein blir fälld för de värsta av de brott han står åtalad för, riskerar han att hamna i fängelse livet ut. Han väntas återfinna sig i New Yorks högsta domstol den 20 december. Experternas meningar om huruvida Weinstein kommer att bli fälld eller inte går isär, men åklagaren Joan Illuzzi-Orbon menar att arbetet med fallet går framåt och polisen i New York säger till CNN att bevisen mot Weinstein är starka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet