1990 var Magnus Lindberg med och bildade supergruppen Grymlings. Foto: TT

Grymlings-medlemmen Magnus Lindberg är död

Uppdaterad
Publicerad

Musikern Magnus Lindberg, medlem rockbandet Grymlings är död, rapporterar Aftonbladet. Dödsbeskedet bekräftas av Lindbergs fru.

– Han dog i mina armar. Cancern var överallt. Magnus var en kämpe, han kunde ha tappat ett ben på trottoaren innan han gick till doktorn, säger Larissa Lindberg till tidningen.

Lindberg var sångare, gitarrist och munspelare. Han har kallats både en svensk Springsteen och Dylan. Karriären började som 19-årig trubadur på Mosebacke i Stockholm. Han upptäcktes av gruppen Landslaget som behövde en sångare och gitarrist. Samtidigt fick Magnus Lindberg skivkontrakt och släppte fyra soloplattor mellan 1979 och 1989.

– När Landslaget var med i schlagerfestivalen skämdes jag lite. Jag slutade och började spela in egna skivor, sade Magnus Lindberg i en intervju med TT för snart 20 år sedan.

1990 var han med och bildade supergruppen Grymlings med Göran Lagerberg, Pugh Rogefeldt och Mikael Rickfors. Bandets självbetitlade debutalbum blev en bästsäljare som sålde i 170 000 exemplar och 1992 släpptes Grymlings II. 13 år senare återförenades gruppen och släppte en tredje platta, men den gången utan Pugh Rogefeldt.

Magnus Lindberg fortsatte att släppa musik solo. Under sin karriär gav han ut 14 skivor under eget namn. Hans senaste album ”Magnus Lindbergs skörd” kom så sent som i maj 2018.

Magnus Lindberg blev 66 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.