En 18-årig France Gall tar emot priset efter segern i Eurovision Song Contest 1965. Foto: AP/TT

France Gall död – hyllas av Macron: ”Hon var ett föredöme”

Uppdaterad
Publicerad

Den franska sångerskan France Gall har avlidit. Gall fick sitt genombrott med låten Poupée de cire, poupée de son, skriven av Serge Gainsbourg, som vann Eurovision Song Contest 1965 och låten fick även en svensk version av Gitte Hænning med titeln Det kan väl inte jag rå för.

France Gall tillhörde precis som nyligen bortgångne Johnny Hallyday den så kallade ”yé-yé-generationen” i Frankrike. Gruppen, som hade en enorm dragningskraft på sin unga publik, bestod även av sångerskor som Francoise Hardy, Zouzou och Isabelle Aubret och hämtade sin inspiration från amerikansk twist.

Bakom France Galls stora genombrott i Eurovision Song Contest med låten Poupée de cire, poupée de son 1965 låg den karismatiske och kontroversielle låtskrivaren och sångaren Serge Gainsbourg.

Samarbetet fortsatte därefter 1966 i form av låten Les Sucettes – Slickepinnarna –  vars mer än lovligt tvetydiga text, som anspelar på oralsex, gick den då 18-åriga Gall totalt förbi. Låten blev en stor hit, men France Gall berättade 2015 en intervju i tidningen Le Parisien att hon blivit extremt upprörd då hon senare insett hur det hon sjungit kunde tolkas:

”Det var hemskt och förändrade min relation till killar. Det var helt enkelt förnedrande”, berättade den franska sångerskan.

Upplevelsen ledde även till att France Gall helt bröt det framgångsrika samarbetet med Gainsbourg, som senare kallade Les Sucettes för ”seklets mest vågade låt.”

Viktig partner i Michel Berger

Galle mötte 1973 låtskrivaren Michel Berger, som skrev La Déclaration d’amour 1974 till henne. Låten ledde till en nytändning av den franska sångerskans karriär, och Berger och Gall blev även ett par och fick två barn tillsammans.  

1987 spelade France Gall in Ella, elle l'a, som var en hyllning till jazzlegendaren Ella Fitzgerald. Den blev en stor hit i Europa och nådde 2008 en ny generation då den belgiska sångerskan Kate Ryan släppte sin version av låten.

Efter sin död hyllas nu den franska sångerskan i fransk media – däribland av landets president Emmanuel Macron.

”Hon efterlämnar låtar som alla i Frankrike känner till och var ett föredöme i sitt osjälviska livsstil”, twittrade han under gårdagen.

France Gall blev 70 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.