Sara Danius (eller Gittan?) i Svenska Akademiens lokaler. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Sara Danius alter ego Gittan P Jönsson är tillbaka

Publicerad

Det har varit tyst från Sara Danius sedan hon meddelade att hon skulle lämna Svenska Akademien. Men nu har hon gett ifrån sig ett livstecken på Instagram. Eller i alla fall ett livstecken från sitt alter ego Gittan P Jönsson.

Sara Danius alter ego Gittan P Jönsson har dykt upp i flera sammanhang sedan Sara Danius blev invald i Svenska Akademien. Gittan pratar på bred skånska och jobbar, enligt Sara Danius, på Skånska forskningsrådet. I en intervju i SVT-programmet Min sanning från december 2017 berättade Sara Danius mer om Gittan.

– Gittan sätter lite fart på saker och ting. Hon är en ångvält som rullar fram med gott humör. Det skulle behövas lite mer Gittan i den här Metoo-diskussionen.

Hon berättade också att Gittan dykt upp i Svenska Akademien.

– Hon har dominerat middagar i Akademien och till och med brutit sig in på diverse sammankomster.

Läser ”Stadgar för Svenska Akademien”

Nu har Gittan alltså gett ifrån sig ett livstecken på Sara Danius Instagram, en sida som inte varit aktiv sedan 25 februari. Sara lade under söndagen upp en bild på en kulturkrönika i Svenska Dagbladet om Nobelpriset tillsammans med en öppnad bok vid namn ”Stadgar för Svenska Akademien”.

Till detta har hon skrivit bildtexten: ”Guten Morgen alla härliga människor. Jag har glädjen att meddela att Gittan P Jönsson börjar förbereda avresan från sin tjänstevistelse i Niedersachsen.”

Vad Gittan P Jönssons tjänstevistelse i norra Tyskland gällde är i dagsläget oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet