Sara Danius och Peter Englund Foto: Jonas Ekströmer/TT

Danius och Englund: ”Vi återvänder inte till Akademiens arbete”

Uppdaterad
Publicerad

De före detta ständiga sekreterarna Sara Danius och Peter Englund kommer inte att återvända till arbetet i Svenska Akademien. Det skriver de på sociala medier under fredagsmorgonen.

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund lämnade sitt arbete inom Akademien tidigare i år. Detta på grund av skandalen gällande den så kallade kulturprofilen, som har kopplingar till Svenska Akademien.

”Ställer våra röster till förfogande”

Under torsdagen berättade Danius, Espmark och Englund att de trots allt bestämt sig för att återvända till Akademien, för att möjliggöra att Akademien ska kunna välja in nya ledamöter.

– Vi kommer att ställa våra röster till förfogande och delta i valet av nya ledamöter, sa Kjell Espmark till SVT Nyheter.

Men under fredagsmorgonen har både Sara Danius och Peter Englund gått ut och dementerat uppgifterna om att det skulle röra sig om ett regelrätt återinträde i Akademiens arbete.

”INGA PLANER PÅ ATT ÅTERVÄNDA. Igår kom ett besked i svenska medier om att jag har bestämt mig för att återvända till Svenska Akademien. Informationen är felaktig. För närvarande har jag inga planer i den vägen”, skriver Sara Danius på Facebook.

”Önskar spela en konstruktiv roll”

Även Peter Englund har gått ut med ett förtydligande i sociala medier.

”Jag har för närvarande inga planer på att återvända till arbetet och kommer ej delta i några sammankomster. Dock önskar jag att spela en konstruktiv roll i återbyggandet av denna institution. Detta innebär att jag MÖJLIGEN kommer att lägga röster i de stundande invalen”, skriver Englund på Instagram.

Till nyhetsbyrån TT skriver Danius, Espmark och Englund i ett gemensamt uttalande: ”Det har i svenska medier framställts som att vi tre återvänder till arbetet i Svenska Akademien. Det är felaktigt. Vi kan möjligen – möjligen – delta i viktigare omröstningar”.

Kulturnyheterna söker Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet