Sara Danius vid Svenska Akademiens högtidssammankomst. Foto: TT

Svenska Akademien ändrar reglerna kring utträde

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius ändrar institutionen reglerna för utträde efter fredagens tunga avhopp. Danius säger också att hon själv övervägt att sluta.

För SVT Nyheter bekräftar hovet att kungen, i egenskap av Svenska Akademiens beskyddare, nu har kallat Sara Danius till ett möte.

Efter dagens besked om att Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund lämnar Svenska Akademien har frågan kring huruvida institutionens stadgar tillåter ledamöter att lämna sina poster blivit alltmer aktuell.

Akademiens ständige sekreterare Sara Danius berättar nu i en intervju i Svenska Dagbladet att ledamöterna beslutat att låta ledamöter träda ur institutionen.

– Vi har granskat våra stadgar och det står inget i dem om att det är förbjudet att lämna Svenska Akademien. Att man har sin stol på livstid ska vara en trygghet för ledamöterna, ungefär som i USA:s högsta domstol. Men om en ledamot själv vill lämna Akademien ska det vara möjligt. Vi håller nu på att se över formerna för det, säger Sara Danius till tidningen.

Stridigheter kring advokatutredning

Enligt Sara Danius har det inom Akademien uppstått interna stridigheter kring den advokatutredning som påbörjades inom Akademien i höstas.

Advokatutredningen har diskuterats under flera veckor och under diskussionerna har ledamöterna även beslutat att tillåta ett självmant utträde ur Akademien – vilket enligt stadgarna tidigare varit omöjligt.

Det har lett till att de stolar som tidigare lämnats av Kerstin Ekman och Lotta Lotass stått tomma.

Sara Danius understryker dock i intervjun att Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund inte begärt utträde ur Akademien, utan tar en paus i sitt arbete.

Under fredag kväll bekräftade hovets informationschef Margareta Thorgren för SVT Nyheter att kungen själv har kallat Sara Danius och Svenska Akademien till ett möte. Det är ännu oklart när mötet kommer att äga rum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.