Foto: SVT

Lena Söderblom inspireras av Danius: ”Hon är modig”

Uppdaterad
Publicerad

Lena Söderblom väljer att klä sig i knallrosa och brandorange, och Sven Melanders senaste projekt involverar satiriska revyvisor om bland annat Horace Engdahl. Svenska Akademien inspirerar – kanske mer än någonsin förr.

Svenska Akademien är mer uppmärksammad än den någonsin varit, så även av två stora svenska skådespelare. I Kulturnyheternas möte med Lena Söderblom och Sven Melander inför den nya säsongen av Stjärnorna på slottet blev det tydligt att akademiledamöternas agerande fått ringar på vattnet.

– Jag blev väldigt inspirerad av Sara Danius på Nobelfesten. Hon är en modig och stark kvinna som man beundrar, säger Lena Söderblom, som två dagar efter att Sara Danius visat upp sig i en uppseendeväckande, rosa-orange klänning, valt att bära just dessa färger.

Perfekt revymaterial

Journalisten och skådespelaren Sven Melander ska i slutet av året sätta upp en revy, Arlövsrevyn, i Malmö. Förutom regeringskrisen kommer uppsättningen att driva med Svenska Akademien.

– Ja, det blir någon visa om Horace, och så får Kulturprofilen några visor också, säger han och fortsätter:

– Det är liksom ”gefundenes fressen” för en revy att ha Akadmien att tillgå, med alla dessa märkliga människor som sitter i frack och tror att de betyder någonting. Det är ju bara nu för att det är ett sådant bråk som alla är intresserade, förr var det bara en gång om året, i samband med nobelpriset, som folk brydde sig. Det som de håller på med, alltså allvarligt talat, de borde skämmas, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.