Sarah Klang är en av artisterna som spelar under festivalen Queens of pop Foto: Lars Pehrson/TT

Sarah Klang: Jag vill bara rocka

Uppdaterad
Publicerad

Med ett storslaget genombrott i vintras har Sarah Klang rönt stor uppmärksamhet i musikvärlden. Nu är hon aktuell för festivalen Queens of pop, med start fredag, som vill lyfta kvinnliga artister.

- Anledningen till varför festivalen finns är uppenbar, kvinnliga konstnärer behöver lyftas fram. Jag tycker att det ska bli skitkul, säger Sarah Klang, som är en av artisterna som spelar under festivalen.

Sommaren 2016 släpptes Sarah Klangs debutsingel Sleep och efter tre ytterligare hyllade singlar släpptes debuten, Love in the milky way, som även den gjorde succé bland kritikerna. Det har vart hektiskt för Sarah, som beskriver året som intensivt.

- Det är mycket jobb och jag är typ aldrig hemma längre, det är lite svårt att landa i det. Man får hålla i hatten och åka med. Det är skitjobbigt, men också väldigt roligt att få umgås med mitt band varje dag.

Fokuserar på kvinnor

Under sommarturnen är ett av stoppen festivalen Queens of pop, en nyuppkommen endagsfestival som bara bokat kvinnliga artister. Detta är ett initiativ som startade för att lyfta Sveriges popunder och fokusera på kvinnor.

Denna sommar har både Queens of pop och Statement festival uppmärksammats mycket och siar om en framtid där fler evenemang med enbart kvinnor kan komma att bli vanligare.

Tror du att den här sortens initiativ kommer att öka framöver?

- Det är svårt att säga, det känns som att kvinnofrågan går i vågor, det var stort under 70-talet och 90-talet och nu känns det som att det är stort igen. Men det handlar om att det ska finnas tillräckligt mycket människor som orkar driva det framåt, för det är jobbigt i perioder att hålla på och informera resten av samhället hur det ligger till.

- Jag tror att man som kvinnlig musiker, inte i första hand vill bli kallad kvinna hela tiden, för det måste inte alltid vara ett statement. I grunden så vill jag och resten av dem som är med på festivalen bara rocka.

Queens of Pop hålls 27/7 i Helsingborg och 3/8 i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.