Saudiska spörapp skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Den offentliga pryglingen av den saudiske bloggaren Raif Badawi skjuts upp på grund av Badawis hälsotillstånd, meddelar källor till Reuters.

Den 30-årige Badawi fick sin dom i september och ska avtjäna tio års fängelse och tusen piskrapp för att ha ”smädat islam”. Han är en av grundarna till ett liberalt nätverk som också engagerar kvinnorättsaktivister.

Enligt Reportrar utan gränser väntas han få 20 omgångar piskrapp, tills hela straffet har verkställts.

Har fått första omgången spöstraff

Vittnen som såg när han fick den första omgången av spöstraffet – 50 rapp – säger att han inte skrek eller grät. Rappen utdelades då efter fredagsbönen nära en moské i staden Jidda vid Röda havet. Men efter detta bedöms han att vara i så dåligt skick att dagens piskning ställs in.

– Man får ju en chock rent fysiskt av att utsättas för det här, och det fins förstås en stor risk för infektioner. Det är ju oerhört smärtsammat och påfrestande för kroppen, så han hinner ju inte läka från en fredg till en annan. Det är nästan omöjligt att överleva det skulle jag säga, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare på svenska Amnesty.

”Omöjligt att beskriva hur det känns”

Flera människorättsorganisationer har kritiserat Saudiarabien och många manifestationer har hållits runt om i världen. Och Badawis fru, Ensaf Haidar, har svårt att sätta ord på känslorna.

– Det är omöjligt att med ord beskriva hur det känns. Jag känner smärta och är besviken på Saudiarabiens regering. Jag trodde in i det sista att de skulle häva domen, säger hon.

Tillsammans med parets barn lever hon nu i Kanada.

– Våra barn fick reda på att deras pappa gripits först för två månader sedan. Och jag kände mig tvungen att berätta om piskningen, eftersom det är på nyheterna här i Kanada och jag ville inte att de skulle få reda på det från vänner i skolan,

Pressen har ökat efter terrordåden i Paris. USA har försökt vädja till Saudiarabien för Badawis räkning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet